Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tréninkový program EP pro mladé novináře

EUedu

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
Akademie ČTK zve znovu po roce mladé novináře do vzdělávacího programu o EU

20.08.2024 09:43

Jste začínající novinář nebo novinářka se zájmem o Evropu? Chcete se dozvědět více o fungování Evropské unie a Evropského parlamentu a přiblížit veřejnosti evropská témata? Víte, jaká práce čeká nové české europoslance? A chcete, aby byl váš hlas slyšet v debatách o Evropě?

Pak se přihlaste do bezplatného třídenního vzdělávacího programu, který je součástí snahy Evropského parlamentu o kvalitní novinářské informování o EU. Na tréninku vám detailně představíme evropské instituce a jejich pravomoce, seznámíme vás s rolí Evropského parlamentu a evropských poslanců. Seznámíme vás také s novináři, kteří o EU píší nebo v Bruselu pracují či pracovali. Pod jejich vedením se uskuteční i praktická cvičení, kdy budou účastníci zpracovávat evropská témata ve formátech text, audio a video.

Školení a přednášky se budou konat v prostorách zpravodajské agentury ČTK v Praze, v České televizi a Českém rozhlase. Povedou je diplomaté, analytici, akademici, odborní novináři a zkušení profesionálové v oblasti komunikace. Osloveni byli nově zvolení čeští europoslanci, kteří vzešli z červnových voleb, aby se podělili o své první zkušenosti s unijním prostředím. Jde o druhý ročník vzdělávací akce a pokud vás zajímá, jak vypadal první ročník, podívejte se na web Akademie ČTK do sekce EP - vzdělávání.

Počet míst na tréninku je omezen – do programu bude přijato pouze 20 zájemců z celé České republiky. Mimopražským zajistíme bezplatné ubytování a proplatíme dopravu. Čtveřice nejlepších získá pozvánku k pracovnímu pobytu v Evropském parlamentu v Bruselu.

Termín: pondělí 18. až středa 20. listopadu 2024

Čas: od 9:00 do 17:00 hodin (pro všechny tři dny)

Předpoklady pro přijetí do programu:

✅ ukončené vysokoškolské studium (stačí bakalář) nebo odborné vzdělání;

✅ práce v celostátním nebo regionálním médiu, veřejnoprávním nebo komerčním;

✅ profesní zkušenost v oblasti médií max. tří let praxe;

✅ pokud pracujete na volné noze, požádáme vás o ukázku několika vašich textů nebo jiných mediálních výstupů;

✅ pokud nepůsobíte jako novinář v tištěných, televizních nebo rozhlasových médiích, ale jako tvůrce obsahu, multimediální manažer, televizní autor, influencer či datový specialista, máte šanci i vy.

Motivační dopis a životopis zašlete do pondělí 30. září na e-mail akademie@ctk.cz.

Případné další dotazy zodpoví ředitelka Akademie ČTK Martina Vašíčková (vasickova@ctk.cz, tel. 602 632 170). Více informací najdou zájemci také na webu Akademie ČTK v sekci EP - vzdělávání.

Trénink pro mladé novináře je program Evropského parlamentu řízený / poskytovaný agenturou ČTK