Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tréninkový program EP pro mladé novináře

EUedu

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
Mladí novináři zhodnotili „nalejvárnu“ o EU: praktické informace, nové kontakty a pestrý program

7.12.2023 10:42

Vytvořit si přehled o evropských institucích a jejich pravomocích, zjistit více o roli Evropského parlamentu a evropských poslanců, ale i nahlédnout do zákulisí práce novinářů v Bruselu mohli účastníci vzdělávacího programu, který pořádal Evropský parlament spolu s ČTK. Třídenní vzdělávací akce byla určena mladým novinářům z Prahy i regionů, kteří mají maximálně tříletou praxí v médiích a zajímají se o EU. Na konci listopadu se do ní zapojilo 18 žurnalistů veřejnoprávních i komerčních médií.

“Ucelený, dobře zorganizovaný a zajímavý program, který rychle ubíhal a nenudil,“ zhodnotila po závěrečném testu celý program Lucie Špetová, juniorní redaktorka Českého rozhlasu (ČRo). “Možná mi chybělo ještě trochu více odborníků-teoretiků na EU, na druhou stranu velmi oceňuji po dlouhé době opravdu prakticky orientovanou strukturu. Určitě bych kurz doporučila,“ dodala.

Za skvělou kombinaci prohlídek, debat, přednášek a networkingu považuje kurz Magdalena Matoušková ze zpravodajského webu Novinky.cz. „Velmi se mi líbily přednášky přímo o žurnalistice a také ta historická o EU. Program mi pomohl vytvořit si přehled a také vidět, jaké to doopravdy je být zpravodajem v Bruselu,“ uvedla Matoušková, které se líbilo i to, že dostala příležitost poznat nové kolegy z branže.

Editorka Seznamu Lenka Vokatá ocenila kombinaci „nových zákulisních informací z praxe s opakováním a rozšířením základních faktů o EU“. Nejvíce ji prý bavily přednášky analytika a člena NERVu Petra Zahradníka, editora a bývalého zahraničního zpravodaje ČTK v Bruselu Jakuba Dospivy a šéfredaktora Českého rozhlasu Plus Josefa Pazderky. Do budoucna doporučila zařadit více odborníků – politologů nebo ekonomů.

Mladí novináři se setkali také s bývalými a současnými europoslanci, např. Miroslavem Ouzkým, Janou Hybáškovou, přes stream pak debatovali s Ditou Charanzovou a Marcelem Kolajou. „Možná mi chybělo víc nezávislého pohledu na EU - k politikům musíme být více kritičtí a myslím, že mi chyběli vědomosti kriticky politikům naslouchat. Zároveň bylo zajímavé slyšet všechny ty ´závislé´ pohledy na EU. Celou ´nalejvárnu´ bych brala klidně delší,” uvedla Alena Harciníková, bývalá redaktorka České televize a absolventka Letní školy ČTK. 

Na programu školení byly i exkurze ve třech veřejnoprávních médiích – České televizi, Českém rozhlase a České tiskové kanceláře. “Doufala jsem, že ČT poskytne informace z předsednictví, byl k tomu vyčleněný Martin Řezníček, ale nakonec to bylo jen v obecné rovině, škoda. Jinak super, skvělý program,” uvedla redaktorka zpravodajství ČTK Ostrava Jana Drápelová. Česká televize pak ve svém pořadu o médiích Newsroom ČT24 odvysílala o celém vzdělávacím programu krátkou reportáž.

Práci organizátorů celé akce ocenila redaktorka Českého rozhlasu Anna Müllerová. “Tréninkový program považuji za velice přínosný. Přinesl mi to, co jsem od něj očekávala - bližší porozumění EU. Za opravdu důležitý ale považuji kolektiv, který akci připravil, protože bez něj by zážitek nemohl být tak intenzivní a příjemný. Za nejprospěšnější považuji rozhovory s lidmi, kteří se na činnosti EP podílí,“ uvedla redaktorka. Plynulost organizace ocenil i Vojtěch Dvořáček ze zahraniční redakce ČTK. Novinář Dominik Pohludka z regionálního Deníku Zlín zase pochválil „skvělý výběr hotelu pro mimopražské“.

Trénink pro mladé novináře je programem EP a vede ho agentura ČTK. Jeho cílem je seznámit juniorní žurnalisty s problematikou EU, s legislativními procedurami, ale i s historií nebo tím, kde a jak o EU a EP hledat a získávat informace. Letošní ročník, první ze čtyř nasmlouvaných, se uskutečnil od 27. do 29. listopadu. Druhý ročník by se měl konat na konci listopadu 2024.

Trénink pro mladé novináře je program Evropského parlamentu řízený / poskytovaný agenturou ČTK