Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na média

Vzdělávací videa

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
6. JAK NA SOCIÁLNÍ SÍTĚ

28.05.2024 15:57

S informacemi ze sociálních sítích bychom měli zacházet v závislosti na hodnověrnosti zdroje a důvěryhodnosti a obvyklosti informace, kterou nám podává. Vzhledem k jejich povaze, kdy si člověk nikdy nemůže být stoprocentně jistý, s kým komunikuje, a snahám o dezinformace, které jsou stále sofistikovanější, je na místě zdrženlivost a kritické myšlení.

Je dobré dodržovat několik užitečných pravidel:

1) Kdo je zdrojem informace? Můžeme si zkontrolovat, zda je profil osoby nebo organizace ověřený, zda o sobě uvádí dostatečné informace v popisu účtu, jakou má historii. Věrohodnost profilu si můžeme ověřit i jinde na internetu. Shoduje se například adresa účtu s tou, kterou uvádí oficiální internetového stránky nějaké instituce nebo politika? Vyhledáváním můžeme také zjistit třeba i to, zda nejde o známý parodický účet. Ale i ověřený účet mohou napadnout hackeři.

V dubnu 2013 například účet agentury AP informoval o dvou explozích v Bílém domě a zranění tehdejšího prezidenta Baracka Obamy. Šlo o hack, který se rychle vysvětlil. I tak ale zpráva mimo jiné stačila způsobit pád burzy, který z hodnoty akcií smazal 200 miliard dolarů. Informace je tak i zde dobré ověřovat z různých zdrojů - ostatní zdroje v tomto případě o útoky nepsaly.

2) Co samotný obsah? Staví na podložených faktech a respektu k ostatním účastníkům diskuze, anebo na emocích a urážkách? Jsou informace ještě aktuální? I to může být vodítkem ohledně věrohodnosti poskytovaného obsahu.

3) Pomoci může i pohled na ostatní komentáře k příspěvku. Mohou doplňovat relevantní kontext nebo upozorňovat na chybějící nebo dodatečné informace. Pomůže i konfrontace s informacemi z ověřených zdrojů.