Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na média

Vzdělávací videa

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
5. JAK OVĚŘOVAT POČTY LIDÍ NA DEMONSTRACI

27.05.2024 17:33

Počet lidí na demonstraci se často považuje za hlavní informaci o jejím úspěchu nebo neúspěchu. Pokud pořadatel dokáže zaplnit Václavské náměstí nebo Letenskou pláň, může mít oprávněně pocit, že by jeho hlas ve veřejném dění neměl zapadnout.

Odhad počtu lidí na demonstraci je tak citlivá záležitost, protože skoro vždy bude někdo, kdo bude mít zájem počet lidí v davu či na demonstraci přehánět tím či oním směrem. Dav navíc není statický, ale obvykle naopak nadmíru dynamický. I na takovém tenisovém mistrovství ve Wimbledonu se počet diváků mění hodinu po hodině. O to složitější je to například na demonstracích. Je možné, že na demonstraci do hlavního města přijedou desítky tisíc lidí, ale k hlavní tribuně poslechnout si projevy jich dojde polovina. Dav kolem tribuny ale zase posílí lidé, kteří o demonstraci nic netušili, ale šli náhodou kolem a zastaví se, aby zjistili, o co jde.

Pomoci spočítat lidi v davu mohou moderní technologie. Například server mapchecking.comnabízí možnost zadat odhad hustoty lidí na metru čtverečním a velikost zaplněné plochy. Z ní pak lze odhadnout, kolik lidí například na náměstí je. Na mapovém serveru mapy.cz si můžeme snadno zjistit délku stran náměstí, louky a podobně. Nástroj Google Maps Area Calculator Tool spočítá přímo plochu, a to libovolného tvaru.

Pokud z události existuje fotografie, lze z ní vyčíst hustotu lidí na metru čtverečním a čísla zkombinovat.