Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na média

Vzdělávací videa

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
3. JAK OVĚŘOVAT ZDROJE

27.05.2024 17:07

Realitou současného světa je informační přehlcení. Různé informace se na člověka valí ze všech stran a z různých médií. Ne všechny informace se ale rodí rovné - za některými je práce profesionální redakce s jasně danými pravidly, jiné nemají daleko k drbu anebo pomluvě.

Při zvážení důvěryhodnosti informace může pomoci několik pravidel:

1) je dobré položit si otázku, zda je informace vůbec možná, pravděpodobná.

2) jak důvěryhodný je zdroj informace (lze snadno dohledat, kdo je vlastníkem daného média, lze snadno nalézt kontakt na redakci, jakým kodexem se redakce řídí, jaká je její reputace).

3) obsahuje článek nebo třeba reportáž v televizi jasný zdroj anebo důkaz podávané informace, nebo na něj odkazuje? U převzatých informací je vždy dobré zkusit dohledat původní zdroj informace.

Stejně jako novinář i čtenář by si měl informaci ověřit z více zdrojů. Pokud je zpráva pravdivá, je pravděpodobné, že o ní budou informovat i další média. Porovnání více zdrojů také pomáhá ověřit přesnost informace a získat širší perspektivu.

Je také dobré si položit otázku, zda je autor zprávy nějak zaujatý. Neobjektivní články nemusejí obsahovat všechny informace nutné k pochopení události nebo problému. Můžeme se také podívat na to, zda informaci před námi už někdo neověřoval, například na specializovaném vyhledávači.

Pomoci ale může i takový detail jako podívat se na datum, který doprovází zprávu. Informace mohou být podobně jako potraviny prošlé.