Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na média

Vzdělávací videa

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
2. JAK OVĚŘOVAT FOTOGRAFIE

24.05.2024 13:41

Fotografie mohou zachycovat skutečnost v působivé zkratce, snadno se ale také mohou stát nástrojem manipulace. Snímek je dnes možné snadno digitálně upravit, případně jej nechat vygenerovat pomocí umělé inteligence. Někdy může být fotografie pravá, ale lže její popisek.

Naštěstí existuje hned několik užitečných nástrojů, s jejichž pomocí lze fotografie a jejich původ ověřovat. Jde například o různé služby pro zpětné vyhledávání obrázků, např. Google Image Search. Po vložení snímku do vyhledavače lze zjistit, kde všude se na internetu objevuje a pátrat po jeho původu. Podobně funguje také služba TinEye nebo Bing Image Search od Microsoftu. Na ruském internetu lze zase vyhledávat pomocí služby vyhledávače Yandex. Jednotlivé služby lze kombinovat, pokud obrázek nenalezneme v jedné, může se stát, že budeme úspěšnější v jiné.

Pomocí funkcí jako je Street View na mapách lze zase ověřit, zda popisek fotografie obsahuje pravé informace o místě, kde byla zachycena. Vodítkem mohou být dopravní značky, názvy ulic či obchodů. Existují také služby, kde lze nalézt informace o počasí v daném místě a čase. Zvláště dobrý je na to prohlížeč Wolphram Alpha.

Zpětné vyhledávání fotografií nás také někdy může přivést na článek, ve kterém už někdo stejný snímek ověřoval. Novináři pak stejně jako při ověřování jiných informací mohou například kontaktovat někoho z místa, kde se událost, již údajně snímek zobrazuje, stala. Při pochybnostech o jeho původu a pravosti je pak pravidlem snímek nezveřejňovat.