Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tréninkový program EP pro mladé novináře

EUedu

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
Mladí novináři se na třídenním tréninku učili o EU od diplomatů, analytiků i novinářů

30.11.2023 16:34

Třídenní maraton debat, přednášek, exkurzí a networkingu absolvovali mladí novináři, kteří se zapojili do vzdělávacího programu o Evropské unii (EU) a Evropském parlamentu (EP). Začínající žurnalisté z Prahy i regionů se setkali s dvacítkou hostů, mezi nimiž byli politikové, diplomati, analytici, novináři i akademikové.

Cílem projektu, který připravuje EP a ČTK, je seznámit novináře, kteří mají maximálně tříletou mediální praxi, s problematikou EU, s legislativními procedurami, ale i s historií nebo tím, kde a jak o EU a EP hledat a získávat informace.

„Evropský parlament oceňuje zájem mladých novinářů o evropské dění, které je v současnosti kvůli blížícím se evropským volbám ještě o to důležitější. Rád je proto podpořil v prohloubení jejich znalostí i získání nových zkušeností a dovedností. A těší se na další ročníky projektu,“ uvedla Markéta Žižková, tisková atašé pražské Kanceláře EP, která se svou kolegyní Ivou Laňovou poodhalila novinářům zákulisí europarlamentu i možnosti stáží v Bruselu či Štrasburku.

Novináři z veřejnoprávních i soukromých médií si vyslechli například přednášku analytika a členu NERVu Petra Zahradníka, setkali se s někdejším prvním českým místopředsedou EP Miroslavem Ouzkým nebo bývalou europolankyní a diplomatkou Janou Hybáškovou. O postojích ministerstva zahraničí a svých zkušenostech s evropskou problematikou mluvil Jiří Jílek a z Katedry mezinárodních vztahů FSV UK dorazila Viera Martinková.

Pestrost programu ocenila většina účastníků. “Naučil jsem se o fungování institucí EU více než kdekoli jinde. Přednášející hosté byli skvělí, pořadatelé vstřícní a příjemní,“ uvedl student žurnalistiky na FSV UK Timon Láska, který spolupracuje s redakcemi Deníku N a iRozhlasu.

O prvním českém předsednictví EU debatoval s účastníky tréninku také bývalý europoslanec Pavel Svoboda, o současnosti i budoucím směřování EU a o volbách v roce 2024 mluvili současní europoslanci Dita Charanzová a Marcel Kolaja. Na jednu z přednášel přišel mladé novináře pozdravit i ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák.

Mladí novináři měli možnost debatovat i se svými kolegy, kteří v Bruselu působili a evropské tématice se intenzivně věnují. Práci zpravodajů ČTK v Bruselu přiblížili editor a bývalý zahraniční zpravodaj ČTK Jakub Dospiva a zpravodaj Alan Lexa, rozhlasovou práci z evropské metropole a pozadí podcastu Bruselské chlebíčky popsal Filip Nerad z Českého rozhlasu. O své zkušenosti se psaním o EU se podělil i Ondřej Houska z Economie, který vydává newsletter Ředitelé Evropy a je spolutvůrce podcastu Bruselský diktát. Na programu byly i exkurze v třech veřejnoprávních médiích – České televizi, Českém rozhlase a ČTK. 

“Kurz mi rozhodně pomohl proniknout do fungování EU a jejích orgánů, rozšířit si vědomosti, poznat spoustu zajímavých lidí a možnost si vyslechnout jejich zkušenosti. Nejvíce mě zaujalo povídání pana Dospivy a jeho kolegy, velmi přínosná byla i přednáška pana Zahradníka,” uvedla Lenka Vokatá ze Seznamu.

Trénink pro mladé novináře je programem EP a vede ho agentura ČTK. Letošní ročník, první ze čtyř nasmlouvaných, se uskutečnil od 27. do 29. listopadu. Vybráno do něj bylo 20 mladých novinářek a novinářů z celého Česka, nakonec se zúčastnilo 18. Druhý ročník se uskuteční na konci listopadu 2024.

Další informace najdou zájemci na webu Akademie ČTK nebo sociálních sítích.

Trénink pro mladé novináře je program Evropského parlamentu řízený / poskytovaný agenturou ČTK