Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tréninkový program EP pro mladé novináře

EUedu

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
Europarlament požaduje režim certifikace EU podporující pohlcování uhlíku

21.11.2023 21:17

Evropský parlament přijal usnesení k novému certifikačnímu rámci EU pro technologické a přírodní pohlcování uhlíku, které má pomoci dosáhnout klimatické neutrality EU do roku 2050.

Poslanci souhlasili s vytvořením systému, který by zlepšil schopnost EU kvantifikovat, monitorovat a ověřovat pohlcování uhlíku, a to 448 hlasy (65 bylo proti a 114 se zdrželo hlasování). Systém certifikace by měl pomoci zvýšit využívání pohlcování uhlíku, budovat důvěru u zúčastněných stran a průmyslu a bojovat proti klamavé ekologické reklamě.

Poslanci zdůrazňují, že systém musí být v souladu s mezinárodními normami a že musí být zřízen „registr EU“, který zajistí transparentnost, poskytne informace veřejnosti a zabrání riziku podvodů a dvojího započítávání pohlcování uhlíku.

Poslanci rovněž považují za nutné rozlišovat mezi definicemi, kritérii kvality a pravidly pro pohlcování uhlíku, uhlíkové zemědělství a ukládání uhlíku do produktů, a to vzhledem k jejich rozdílům a dopadu na životní prostředí.

Další podrobnosti o postoji europarlamentu naleznete zde.
Zpravodajka, portugalská europoslankyně Lídia Pereirová (EPP) po hlasování uvedla: „Změna klimatu je již natolik závažná, že se nemůžeme spoléhat pouze na snižování emisí, ale musíme také pohlcovat uhlík. Tento nástroj to umožňuje, je postaven na pravidlech pro regulaci trhu, který trpěl klamavou ekologickou reklamou, nejasnostmi a nedůvěrou. Certifikace pomůže přilákat soukromé investice do projektů pohlcování uhlíku, čímž nám pomůže v klimatické transformaci a podpoří vedoucí postavení Evropy v oblasti klimatu.“
Parlament je nyní připraven zahájit jednání s členskými státy EU.

Autor: EP, iza

Trénink pro mladé novináře je program Evropského parlamentu řízený / poskytovaný agenturou ČTK