Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tréninkový program EP pro mladé novináře

EUedu

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
Zpravodajka ČTK v Bruselu: Vybudování kontaktů na mezinárodní úrovni trvá dlouho

16.11.2023 11:56

Rozhovor se zahraniční zpravodajkou ČTK Terezou Šupovou, která v září nastoupila na post stálé zpravodajky ČTK v Bruselu, vznikl pro Radio Prostor.

Jaká je práce zpravodaje nebo zpravodajky v Bruselu?

Já si na práci zpravodajky v Bruselu teprve zvykám, protože jsem tady nová od září a je to práce rozmanitá. Práce je hrozně moc, protože v Bruselu novinář nepokrývá jenom dění v Evropské unii, ale zároveň i v NATO. Zároveň řešíte i českou domácí politiku, protože sem jezdí čeští ministři, zástupci českého státu. Takže je to, dá se říct, práce od rána do večera.

Musí jít na tuto pozici novinář, který má o Unii perfektní znalosti, nebo se mnohé věci dají učit i za pochodu?

Spoustu věcí se učím za pochodu. Ale je pravda, že jsem do Bruselu hodně jezdívala už dříve, ještě když jsem pracovala v Lidových novinách. Absolvovala jsem několik summitů, několik návštěv tady v Bruselu, takže jsem už trošku věděla, do čeho jdu. Ale samozřejmě za těch x let, co jsem tady nebyla nebo co jsem tady nebyla tak pravidelně, tak se toho spoustu změnilo.

Jak často jsou v Bruselu summity a jednání, které musíte sledovat?

Ty velké summity jsou každý čtvrt rok. Ale to je jenom taková třešnička na dortu. Vlastně každý den nebo každý týden přijíždějí ministři na jednání, ministři z celé sedmadvacítky. Ještě jsem zapomněla zmínit, že jednání nejsou jenom v Bruselu, ale přesouvají se i do Lucemburku. A pak samozřejmě jednání Evropského parlamentu do Štrasburku, takže tím je ta práce ještě víc rozprostřenější a musíte i hodně cestovat.

Novináři často píší o tzv. diplomatických zdrojích. Jak dlouho trvá vybudování kontaktů, které vám tu a tam řeknou nějakou informaci, kterou přesně potřebujete do příspěvku. Dlouhou? 

Když jsem přijela do Bruselu, tak jsem si přesně říkala, že na tomhle budu muset zapracovat a postupně se s lidmi potkat, aby věděli, kdo jsem. Aby věděli, že ve mě mají důvěru, že “neprovalím” něco, co si nepřejí, aby se dostalo na veřejnost. A já potřebuju - vzhledem k tomu, že spousta témat tady je hodně odborných, tak opravdu potřebuji nějaký background k tomu, co se tady vlastně projednává. A jsou to občas fakt složité věci, tak potřebuji od někoho, aby mi to vysvětlil a pak to třeba I použiji v článku. 

Jak se vám obecně v Bruselu žije? 

V Bruselu se nám žije dobře, přestěhovali jsme se sem celá rodina. Ty začátky byly trošku složitější, protože máme dvě malé děti. Ale jo, docela se to tady užívají, pomalu se začínají učit francouzsky, tak si myslím, že to tady I pro ně bude dobré. 

A jak často navštěvujete Česko? 

Do Česka jsem se teď moc nedostala, ale chystám se tam. Tady se toho děje tolik, že moc není čas někam zmizet. 

Když by někdo přemýšlel nad výletem do Bruselu na několik dní, co byste doporučila? 

Doporučila bych navštívit historické centrum, Grand Place, čůrajícího chlapečka, to je taková klasika. Samozřejmě je tady i čůrající holčička i čůrající pes, to kdyby někdo měl jako velký zájem. A taky samozřejmě královský palác a ochutnat hranolky na place Jordan, ty jsou údajně nejlepší v celé Belgii. 

Trénink pro mladé novináře je program Evropského parlamentu řízený / poskytovaný agenturou ČTK