Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tréninkový program EP pro mladé novináře

EUedu

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
Svoboda tisku: Jak EP podporuje novináře?

15.11.2023 20:21

Žurnalistika čelí stále větším překážkám, protože nové digitální kanály jsou využívány k šíření dezinformací ve stále více rozděleném světě. Zatímco Evropa zůstává nejbezpečnějším kontinentem pro novináře a svobodu médií, v některých zemích došlo k útokům a zastrašování a ruská válka proti Ukrajině věci ještě zhoršuje.
Evropský parlament opakovaně obhajuje svobodu tisku a pluralitu médií v EU i mimo ni. U příležitosti Dne svobody tisku 3. května 2023 poslanci Evropského parlamentu zdůraznili význam svobody tisku jako základního kamene lidských práv. Vyjádřili obavy z narůstajících útoků na novináře a uvedli, že svobodný tisk je nezbytný pro fungování demokracie.

Role EP při ochraně svobody tisku

V říjnu 2023 přijali europoslanci svůj postoj k novým pravidlům zaměřeným na ochranu plurality a nezávislosti médií v EU: evropský akt o svobodě sdělovacích prostředků. Parlament chce zakázat zasahování do redakčních rozhodnutí, zlepšit transparentnost vlastnictví médií a pomoci zajistit odpovídající financování médií.
V listopadu 2021 poslanci vyzvali k zavedení nových pravidel na ochranu kritických hlasů před umlčováním, na což navázal návrh Komise, který stanovuje minimální standardy ochrany před „strategickými žalobami proti účasti veřejnosti“ (SLAPP) v EU. Parlament přijal svůj vyjednávací postoj v červenci 2023.
V červenci 2023 poslanci EP rovněž vyzvali k důraznějšímu celosvětovému úsilí o ochranu novinářů a vyjádřili hluboké znepokojení nad stavem svobody médií a bezpečnosti novinářů ve světě. Poslanci přiznávají, že nové digitální prostředí problém šíření dezinformací zhoršilo.
Ve dvou dalších zprávách přijatých v březnu 2022červnu 2023 poslanci naléhali na EU, aby vytvořila společnou strategii, jak čelit zahraničnímu vměšování a dezinformačním kampaním, a vyzvali k větší podpoře nezávislých médií, ověřovatelů faktů a výzkumných pracovníků.
V červnu 2023 europarlament přijal doporučení proti zneužívání špionážního softwaru, který byl podle zjištění nezákonně používán proti novinářům a politickým oponentům.
Dne 3. května 2023 Parlament vyhlásil třetí ročník novinářské ceny Daphne Caruanové Galiziové na památku maltské novinářky, která byla v roce 2017 zabita při bombovém útoku. Cílem je ocenit vynikající žurnalistiku odrážející hodnoty EU.
Svoboda projevu, svoboda médií a pluralita jsou zakotveny v Listině základních práv EU i v Evropské úmluvě o lidských právech.

Autor: EP, iza

Trénink pro mladé novináře je program Evropského parlamentu řízený / poskytovaný agenturou ČTK