Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tréninkový program EP pro mladé novináře

EUedu

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
Seznamte se s lektory – díl 4: Spoluorganizátoři z EP a ČTK

9.11.2023 20:41

Seznamte se s lektory, kteří povedou přednášky a debaty ve vzdělávacím projektu pro mladé novináře o Evropské unii (EU) a Evropském parlamentu (EP). Tréninkový program EP a ČTK se koná od 27. do 29. listopadu v Praze. Zúčastní se ho dvě desítky začínajících novinářů z veřejnoprávních i soukromých médií z Prahy i regionů. Cílem je seznámit juniorní žurnalisty s evropskými institucemi a jejich pravomocemi, s rolí Evropského parlamentu a jeho členů.

SPOLUORGANIZÁTOŘI Z EP

Iva Laňová – tisková atašé EP v ČR. V letech 2001 až 2003 působila v diplomatických službách, kde se podílela na přístupových jednáních o vstupu ČR do EU. Od roku 2003 pracuje pro instituce EU. V letech 2004-2009 byla členkou kabinetu prvního českého komisaře v Evropské komisi, od roku 2011 působí v EP a v Kanceláři EP v ČR pracuje od roku 2013. Vystudovala vysokou školu ekonomickou v Paříži a politiku EU na College of Europe v Bruggách.

Markéta Žižková – zastává pozici tiskové atašé v Kanceláři EP v ČR. Na starosti má vztahy se sdělovacími prostředky. Předtím pracovala v českých médiích, například v České televizi nebo ekonomicky zaměřených titulech E15 a Euro. Vystudovala žurnalistiku a západoevropská studia.

ORGANIZÁTOŘI A LEKTOŘI Z ČTK

Jakub Dospiva – řídící editor zahraniční redakce ČTK, v letech 2013 až 2019 zpravodaj ČTK v Bruselu, předtím působil na zahraničním postu v Moskvě. V ČTK začínal v roce 1997 v domácí redakci, psal o armádě, diplomacii a politice.

Alan Lexa – zahraniční zpravodaj ČTK, v Bruselu působil za českého předsednictví v roce 2022. V redakci ČTK je od roku 2017, dříve se soustředil na vyjednávání o brexitu, od posledních prezidentských voleb píše hlavně o dění ve Spojených státech.

Martina Vašíčková – ředitelka Akademie ČTK a mluvčí ČTK. V letech 2004 až 2007 zahraniční zpravodajka ČTK v Moskvě, v letech 2013 až 2019 žila v Bruselu. Do ČTK přišla v roce 2001 do domácí redakce, začínala psaním o sociálních věcech a kultuře. 

Igor Záruba – novinář s praxí v televizi, rozhlase i tištěných médiích (Euro, Ekonom, E15), od vstupu ČR do EU popisoval dění v unii. Od roku 2013 působil jako vedoucí editor tištěných magazínů v tehdejším vydavatelství Mladá fronta, od roku 2018 spolupracuje s ČTK jako manažer speciálních projektů. 

Trénink pro mladé novináře je program Evropského parlamentu řízený / poskytovaný agenturou ČTK