Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tréninkový program EP pro mladé novináře

EUedu

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
Seznamte se s lektory – díl 2: Analytici a novináři

9.11.2023 16:34

Seznamte se s lektory, kteří povedou přednášky a debaty ve vzdělávacím projektu pro mladé novináře o Evropské unii (EU) a Evropském parlamentu (EP). Tréninkový program EP a ČTK se koná od 27. do 29. listopadu v Praze. Zúčastní se ho dvě desítky začínajících novinářů z veřejnoprávních i soukromých médií z Prahy i regionů. Cílem je seznámit juniorní žurnalisty s evropskými institucemi a jejich pravomocemi, s rolí Evropského parlamentu a jeho členů.

ANALYTICI A NOVINÁŘI

Libuše Bautzová – šéfredaktorka časopisu Český autoprůmysl, řadu let působila v týdeníku Ekonom (jako šéfreportérka a zástupkyně šéfredaktora), kde se zaměřovala na vnější ekonomické vztahy ČR a zahraniční investice, pracovala také v České televizi jako ekonomická analytička.

Ladislav Dvořák – editor Českého rozhlasu Plus, v ČRo pracuje od roku 1993, na Radiožurnálu zastával pozici editora vydání zpravodajských relací. Byl jedním z autorů pořadu Kronika Rádia Česko, autorsky se podílel na speciální dokumentové řadě k 90. výročí rozhlasu. Připravuje a edituje proudové vysílání ČRo Plus.

Ondřej Houska – novinář, analytik, působí v zahraniční redakci Hospodářských novin. Do roku 2016 pracoval jako analytik Českého rozhlasu a zahraniční zpravodaj v Bruselu. Zaměřuje se na evropskou politiku a ekonomiku. Je spoluautorem newsletteru Ředitelé Evropy, který se věnuje dění v evropských institucích. Za články o Evropské unii a premiérovi Andreji Babišovi získal v roce 2019 novinářskou Cenu Karla Havlíčka Borovského.

Jan Jedlička – má zkušenosti ze světa médií, korporací i podnikání. Absolvoval VŠE a má téměř 20letou praxi v oblasti financí, působil na analytických i manažerských pozicích v Conseq Finance i České spořitelně. Působil jako editor týdeníku Ekonom. Od roku 2016 podniká ve vlastní konzultační agentuře, která se specializuje na poradenství v oblasti unijních i tuzemských dotací.

Filip Nerad – novinář, vedoucí zahraniční redakce Českého rozhlasu. Vystudovaný historik deset let působil v ČTK, mj. jako zpravodaj v Německu. V Českém rozhlase je od roku 2015, byl zpravodajem v Bruselu a zemích Beneluxu, po návratu do Prahy pracuje jako analytik se zaměřením na dění v EU unii a NATO. Od roku 2021 vede zahraniční redakci a je spoluautorem podcastu Bruselské chlebíčky.

Luboš Rosí – novinář, vedoucí pořadu o médiích v České televizi Newsroom ČT24. V ČT pracuje od roku 1999 – nejprve působil ve zpravodajství v Brně a Ostravě, od roku 2006 v Praze. Byl editorem pořadu Události, od roku 2013 je vedoucím redaktorem v redakci plánování a analýz ČT. Od roku 2015 vede Newsroom ČT24.

Petr Zahradník - ekonom specializující se na hospodářskou politiku EU; člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a týmu strategických a ekonomických analýz v České spořitelně. Je též poradcem prezidenta Hospodářské komory ČR a ministrů pro evropské záležitosti a průmyslu a obchodu. V letech 2015 až 2020 byl členem Evropského hospodářského a sociálního výboru v Bruselu, kde nyní působí jako ekonomický poradce. Je absolventem VŠE v Praze, Columbia University a Katolické univerzity v Lovani. Spolupracuje s mediální a akademickou sférou.

Trénink pro mladé novináře je program Evropského parlamentu řízený / poskytovaný agenturou ČTK