Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tréninkový program EP pro mladé novináře

EUedu

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
Zuzana Roithová: Nabídku práce v EP jsem zprvu odmítla

9.11.2023 12:42

Oceňuji tah na branku, pokud šlo o zajištění vývoje a dostatečného množství vakcín proti covidové pandemii. Byla to i zásluha Evropské komise a členských států – důkaz, že v krizi jsou i po rozšíření evropské státy jednotné, říká bývalá lidovecká europoslankyně, někdejší ministryně zdravotnictví a lékařka Zuzana Roithová.

Jak se vlastně stalo, že jste byla oslovena, abyste kandidovala do EP?

Oslovil mne jako první předseda našeho senátorského klubu s ohledem na to, že jsem se angažovala v kampani před referendem o vstupu do EU a mimo jiné jsem byla předsedkyní Mezinárodního evropského hnutí v ČR.

Brala jste to jako úkol, výzvu, možnost poznat nové prostředí? 

Nikoli, nechtělo se mi odjet pracovat do Belgie a nabídku jsem nepřijala. Teprve po rozhovoru s předsedou KDU-ČSL Cyrilem Svobodou jsem si vzala tři měsíce na rozmyšlenou. Nakonec po dalších rozhovorech jsem výzvu přijala.

Nastoupila jste do EP v roce 2004 po první řádných volbách do této instituce, na co si nejvíce vzpomínáte z té doby?

Asi nejvýraznější byl rozdíl ve vysoké kultivovanosti projevů evropských poslanců napříč politickými frakcemi ve srovnání s často frustrující atmosférou v české poslanecké sněmovně. Zásadní rozdíl je dosud také v systému legislativní práce – vše je důkladně projednáno před hlasováním ve výborech za účasti Evropské komise a v politických klubech. Složitějším tématům předchází semináře či veřejná slyšení. Projevy na plénu jsou časově omezeny na 1-5 minut a vystupují jen ti, kteří se na přípravě směrnic podíleli. Neprojednané pozměňovací návrhy nejsou hlasovány, čímž se zamezuje nekonzistentnosti výsledného znění  legislativy.

Pavel Svoboda a Zuzana Roithová v pražském sídle KDU-ČSL Paláci Charitas při zahájení volební kampaně do Evropského parlamentu dne 3. března 2014.

V EP jste setrvala do roku 2014, prošla jste několika funkcemi - předsednictvo ELS, Výbor pro vnitřní trh a ochranu. Na které z těchto agend byla největší dřina a která byly naopak - řekněme - i zábavná?

 První rok jsem usilovala o finanční podporu pro rozvoj nezávislých organizací na ochranu spotřebitelů. Když jsem popisovala odevzdanost kupujících v postsocialistickém státě, tak reakce mých západních kolegů byly vskutku úsměvné. Díky jejich vnímavosti jsem systémovou podporu v rozpočtu EK pro aktivity SOS, dTestu apod. získala. Nakonec to bylo nejen pro ČR, ale i pro neziskové organizace ve všech deseti nových členských zemích EU. Současně jsem ve svém druhém Výboru pro zahraniční obchod usilovala o přechodnou limitaci podmínek pro dovoz čínského textilu. Spolupracovala jsem s českou organizací ATOK, která měla analýzy evropského textilního průmyslu po vstupu Číny do WTO. Bohužel bez podpory řady členských států včetně Česka se změnu nepodařilo včas prosadit, a mnoho textilek zbytečně zkrachovalo. 

Jak jste se sžili s kolegy v EP, myslím s těmi z ČR, ale z celé EU, byly na překážku rozdílné mentality? 

Zásadní porozumění jsme měli se Slováky. Mám ráda systematickou práci a spolehlivost – to jsem oceňovala v rámci lidovecké frakce u Němců a ve výboru také u Britů. Navíc i to, co jsme se dohodli kuloárně, vždy dodrželi. 

Byl život v Bruselu stresující, bylo náročné pendlování mezi Bruselem a Štrasburkem?

Stresující nikoli, pokud se mi podařilo získat volný pokoj v hotelu. Do Štrasburku jsem jezdila v pondělí z domova stejně jako do Bruselu. Je to určitá komplikace, ale rozumím symbolu, který  pro západní Evropany představuje alsaský Štrasburk – jakožto druhé centrum spojené Evropy na hranici Francie s Německem – po všech těch nekonečných předchozích válkách mezi evropskými národy. Hodně se mluví o zbytečných nákladech, ale ty se týkají jen cestovních příkazů úředníků. Budovu financuje město Štrasburk, pořádá tam i jiné akce. Příjmy europoslanců jsou neměnné. 

Sledovala jste práci a dění v EP i po roce 2014? Jakou práci odvedl EP v době pandemie, co mohl udělat ze zpětného pohledu jinak a lépe? 

Po roce 2014 se do EP dostalo více antievropských politiků a populistů. Podle názoru mých přátel z Bruselu se trochu změnila také atmosféra, a to k horšímu. V dalším období jsem ocenila tah na branku, pokud šlo o zajištění vývoje a dostatečného množství vakcín proti covidové pandemii. Byla to i zásluha Evropské komise a členských států – důkaz, že v krizi jsou i po rozšíření evropské státy jednotné.   

Blíží se další hlasování do EP, co byste popřála českým zástupcům i EP jako celku do dalších let?

Přála bych si kvůli prosperitě v naší zemi a bezpečí mých vnoučat, aby lidé zvolili konstruktivní odpovědné politiky, nikoli posluhovače ruské imperiální politiky, jejímž cílem je rozvrátit EU a opět kolonizovat totalitní mocí země bývalého sovětského bloku. Demokratickým politikům přeji v kampani nadmíru energie a také důvtipu při obhajování společné evropské politiky a vytrvalé pomoci Ukrajině v boji s agresorem. 

Zuzana Roithová (rozená Tůmová) je česká politička a manažerka, původním povoláním lékařka. V roce 1998 byla ministryní zdravotnictví ve vládě Josefa Tošovského, následně byla v letech 1998 až 2004 senátorkou a v letech 2004 až 2014 poslankyní Evropského parlamentu. V letech 2013 až 2017 byla také místopředsedkyní KDU-ČSL (tuto funkci již zastávala v letech 2001 až 2003), v letech 2016 až 2017 byla zastupitelkou Jihočeského kraje. Od roku 2017 do roku 2022 byla předsedkyní představenstva společnosti Jihočeské nemocnice, a.s.

Igor Záruba

Trénink pro mladé novináře je program Evropského parlamentu řízený / poskytovaný agenturou ČTK