Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tréninkový program EP pro mladé novináře

EUedu

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
Výběr Čechů ve významných funkcích v evropských institucích, část II

7.11.2023 17:53


Soudy Evropské unie
- Soudcem Nejvyššího soudního dvora, což je unijní soud nejvyšší instance, je za Českou republiku od roku 2021 Jan Passer. Ten předtím od října 2020 nahradil ve funkci soudce Soudního dvora EU (dříve ESD), což je unijní soud první instance, Jiřího Malenovského, který tam působil od května 2004 a v říjnu 2020 se rozhodl skončit.
- Soudcem za Českou republiku při Tribunálu, který je součástí Soudního dvora EU, jsou David Petrlík a Petra Škvařilová-Pelzl. Petrlík nahradil v březnu 2021 Jana Passera, který byl soudcem Tribunálu v letech 2016 až 2020. Petrlíkův mandát vyprší koncem srpna 2025. Škvařilová-Pelzl vystřídala Irenu Pelikánovou, která tam působila od května 2004 do roku 2019.
- Členkou Evropské komise pro demokracii za Českou republiku, takzvané Benátské komise, je od roku 2010 Veronika Bílková, která byla loni v prosinci ve funkci potvrzena do roku 2026. Jejím zástupcem v tomto orgánu je soudce Nejvyššího správního soudu Tomáš Langášek, který v lednu 2022 nahradil na této pozici Kateřinu Šimáčkovou, která se stala soudkyní Evropského soudu pro lidská práva. 

 
Ostatní 
- Šéfem Evropské obranné agentury (EDA) je od května 2020 Jiří Šedivý. Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR (AČR) a někdejší český velvyslanec při NATO tuto agenturu vede jako první zástupce postkomunistických zemí. Funkci získal na tři roky s možností prodloužení o další dva. 
- Dosavadní první zástupce náčelníka Generálního štábu AČR Ivo Střecha se od října stane vojenským představitelem při Severoatlantické alianci (NATO) a EU v Bruselu. 
- Na pozicích velvyslanců EU působí v současnosti dva Češi Tomáš Szunyog a Lucie Samcová. Szunyoga jmenovala velvyslancem EU v Kosovu Rada EU na konci července 2020, do funkce nastoupil od září, v červenci 2021 mu Rada EU prodloužila mandát. Samcová byla jmenována v srpnu 2020 velvyslankyní na Islandu, do funkce nastoupila v září 2020. V Angole sloužil Tomáš Uličný, Robert Kopecký působil v Guyaně, v Iráku a pak v Namibii vedla unijní misi Jana Hybášková. Podle serveru Seznam Zprávy se od září stane velvyslankyní EU ve Spojených arabských emirátech Češka Lucie Berger, která doposud působila jako koordinátorka politik v multilaterální sekci EK. Stane se tak šestým člověkem z ČR na pozici velvyslance EU. 

 
 
 

 

Trénink pro mladé novináře je program Evropského parlamentu řízený / poskytovaný agenturou ČTK