Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tréninkový program EP pro mladé novináře

EUedu

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
Stručný průvodce Evropským parlamentem

21.09.2023 11:45

Pohled do zákulisí evropských institucí začínáme informacemi o jediném voleném vrcholném orgánu - Evropském parlamentu (EP). Rozcestník užitečných informací, z něhož jsme čerpali, najdete na webu Evropského parlamentu.

Organizace a činnost

Evropský parlament je velkou politickou scénou, která zahrnuje spoustu lidí a má propracovaný jednací řád. Zjistěte, jak to funguje. Dozvíte se třeba, jakou úlohu mají předseda nebo předsedkyně parlamentu, politické skupiny, výbory, delegace, různé politické orgány a neformální sdružení poslanců a poslankyň a jaké plní funkce.

Plenární zasedání představují vrchol politických činností parlamentu, kde poslanci a poslankyně EP přijímají právní předpisy a vedou rozpravy. Evropských poslanců a poslankyň je 705 a v současné době jsou rozděleni do sedmi politických skupin, které reprezentují jednotlivé politické proudy.

Rozpočet EP

Získejte informace o nákladech souvisejících s fungováním Evropského parlamentu. Parlament může podporovat práci svých 705 poslanců a poslankyň a fungovat ve 24 různých jazycích díky svému ročnímu rozpočtu. Ten představuje jednu pětinu celkových administrativních výdajů všech orgánů a institucí EU, což tvoří pouze 1,2 % souhrnného rozpočtu EU. Naprostá většina finančních prostředků EU je investována přímo v členských státech.

Mnohojazyčnost

Parlament ve svých každodenních činnostech používá všech 24 oficiálních jazyků EU. Co to znamená v praxi?

Sekretariát

Práci poslanců a poslankyň EP podporuje správa, která poskytuje technickou a odbornou podporu. Většina zaměstnanců a zaměstnankyň generálního sekretariátu jsou úředníci a úřednice, kteří byli přijati na základě výběrových řízení ze všech zemí Evropské unie.

Ekologická stopa

Parlament je odhodlán soustavně zlepšovat svou ekologickou stopu a udržitelně spravovat své zdroje. Zavedl osvědčené postupy mimo jiné v oblasti spotřeby energie, emisí uhlíku, mobility, vody a odpadů. Do environmentální politiky zapojuje a vzdělává v ní své zaměstnace. O výsledcích pravidelně informuje.

Autor: iza, s využitím webu EP.

Trénink pro mladé novináře je program Evropského parlamentu řízený / poskytovaný agenturou ČTK