Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tréninkový program EP pro mladé novináře

EUedu

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
Startuje vzdělávací projekt EP pro mladé novináře

11.09.2023 15:12

Je Evropská unie byrokratické monstrum, které od stolu vymýšlí pravidla, jimiž se má řídit život obyvatel a činnost firem v členských státech EU? Anebo jde o platformu, kde se naopak mohou jednotlivé země aktivně spolupodílet na tom, co z Bruselu a Štrasburku vzejde? Pravda je někde uprostřed a s jejím hledáním má unie problém.

K tomu, aby se dalo fungování EU vůbec hodnotit, je nutné mít několik předpokladů. Počínaje znalostmi toho, co jsou vrcholné unijní instituce a jak tyto autority fungují – přes znalost toho, odkud a kam vedou jejich kompetence – až po kvalifikovanou schopnost posuzovat, zda a nakolik svým rolím pilíře EU, potažmo celá unie, v daném bodě dostály.

Evropský parlament (EP), jediný volený sbor na špici unie, dospěl už před časem k názoru, že právě fundovaný postoj k unii je slabinou, s niž by se měla členská sedmadvacítka (mimo jiné) poprat. Konkrétně s tím, jak o EU informují média, potažmo s tím, jaký obrázek o unii sdělovací prostředky vytvářejí: jde totiž o představu, jakou následně přebírají občané.

Nejde o snahu přibarvovat něco, co si přibarvování nezaslouží. Ani o adoraci ve smyslu "psaní na zakázku". Je to pragmatické vyhodnocení stavu, který dlouhodobě podlamuje EU nohy a oslabuje její přijímání u veřejnosti.

Začít je třeba od píky, usoudili nově odpovědní činovníci v EP. A sáhli po vypsání grantu, jehož smyslem je po čtyři roky po sobě pracovat s mladými žurnalisty s maximálně tříletou mediální praxí od ukončení studia. Zájemce o získání dotace musí dát dohromady rozmanitou skupinu mladých lidí, kterou má dovést k třídennímu intenzivnímu tréninku a následně z nich vybrat několik nejlepších, kteří budou pokračovat v pronikání do unijního zákulisí přímo v Bruselu. Všichni absolventi kurzu mají v budoucnu přispět svou novinářskou prací k tomu, aby se o unii psalo fundovaněji než dosud.

Centrum speciálních služeb ČTK bylo vybráno, aby se na plnění tohoto zadání podílelo. Velký kus práce připadne Akademii ČTK. Program je rozdělen do několika etap, počítá se s provázaností všech českých veřejnoprávních médií a se zapojením europoslanců, analytiků a seniorních novinářů.

Cesta k cíli, jímž je obohacení mladých žurnalistů o znalost unijního prostředí s důrazem na práci EP, nebude jednoduchá. Výsledek navíc nelze zaručit. Slíbit je ale množné maximální úsilí ze strany ČTK, které bude moci veřejnost sledovat. Všechny informace k projektu budou zveřejňovány na webu Akademie ČTK v sekci EP - vzdělávání. Příspěvky na sociálních sítích budou mít hastag #EUedu. Vše ve formátech text, fotografie, audio či video. Startujeme 4. září, samotný třídenní mediální trénink se odehraje v polovině listopadu.

Držme si palce!

Igor Záruba

Trénink pro mladé novináře je program Evropského parlamentu řízený / poskytovaný agenturou ČTK