Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novinky a zajímavosti

Novinky a zajímavosti

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
Zuřiví reportéři na táboře ČTK zpovídali letištní hasiče i diplomata

23.07.2024 10:16

Vyzkoušet si pestrou práci novináře mohou děti na příměstském mediálním táboře ČTK Zuřivý reportér. Tábor už čtvrtým rokem organizuje Akademie ČTK. Letošní první turnus se konal od 15. do 19. července a zúčastnilo se ho 16 dětí ve věku od osmi do 15 let. Malí reportéři se seznámili nejen s národní tiskovou agenturou a jejím zpravodajstvím, ale navštívili i Českou televizi, kde si vyzkoušeli zpravodajský vstup ve studiu. Druhá parta malých novinářů bude v ČTK počátkem srpna.

Na mediálním táboře se děti učí nejen psát zpravodajské texty, ale dělají i ankety v ulicích Prahy, natáčejí audio a videoreportáže, fotografují. „Učíme děti, jak pracovat s informacemi, ale taky třeba s dezinformacemi. I když je tábor především týden velké zábavy, snažíme se, aby se i něco naučily a vyzkoušely si nové věci," vysvětlila ředitelka Akademie ČTK Martina Vašíčková, která celý tábor připravuje a organizuje. Na některých aktivitách tak spolupracuje s jinými organizacemi, například interaktivní workshop o dezinformacích připravila pro děti lektorka ze společnosti Fak(e)ticky.

S presskartou na krku se zuřiví reportéři dostali na místa, kam by to šlo jinak jen těžko. Třeba k hasičské jednotce na Letišti Praha, do zpravodajského velína České televize, do zákulisí pražské zoologické zahrady nebo do reprezentačních prostor Pražského hradu.

„Nejvíc se mi líbilo u hasičů, protože jsme si mohli vyzkoušet nejenom vykopnout dveře, ale taky se projet v hasičské technice. Poznali jsme, že práce hasičů je zajímavá, ale taky hodně náročná,“ zhodnotil reportážní den u letištních hasičů patnáctiletý Tadeáš Svojanovský, který se zúčastnil všech ročníků mediálního tábor ČTK.

Letištní hasiči byli jedním z vrcholů tábora. Hasiči ukázali malým reportérům veškerou techniku, svezli je speciálním vozem Panther a dokonce jim dovolili prolézt polygon - klecový trenažér, na kterém hasiči trénují rychlost a obratnost. „Dozvěděli jsme se strašně moc zajímavých věcí a hodně věcí jsme si mohli vyzkoušet. Pak se o tom píše samo,“ dodal Svojanovský. 

Pod dozorem četkařského kameramana vyzpovídaly děti v pražské ZOO hlavního chovatele primátů Martina Vojáčka. „Nestačil se divit, co všechno děti zajímá a jaké záludné otázky umí klást. Děti si navíc vyzkoušely stand upy a zjistili, že mluvit na kameru není až tak jednoduché, jak to v televizi vypadá,“ uvedla Vašíčková. Z návštěvy ZOO vznikla videoreportáž.

Základy televizní práce se pak malým reportérům hodily při návštěvě České televize. Na Kavčích horách si prohlédli několik studií, včetně Studia 6, kde vznikají zpravodajské relace ČT i ČT24. Nahlédnout mohli i pod ruce režisérů a zvukařů a nakonec si sami vyzkoušeli čtecí zařízení a ve virtuálním studiu namluvili krátkou zdravici. O práci zahraničního reportéra na Ukrajině pak debatovali s redaktorkou zahraniční redakce Ilonou Zasidkovyčovou. 

Jak funguje zahraniční odbor prezidenta, kolik jazyků umí vrcholný český diplomat, kolik zemí navštívil nebo jak vypadají „montérky“ diplomata se zuřiví reportéři dozvěděli na Pražském hradě od ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Jaroslava Zajíčka. S průvodkyní pak prošli ty nejdůležitější místnosti, kde český prezident přijímá zahraniční hosty i české tenistky nebo hokejisty. A protože byl se zuřivými reportéry na Hradě i četkařský fotoeditor, dozvěděli se i plno věcí o fotografování. 

Další turnus příměstského tábora se koná od 5. do 9. srpna.