Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novinky a zajímavosti

Novinky a zajímavosti

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
Akademie ČTK je partnerem mediálních olympiád, pořádá akce pro učitele i žáky

30.04.2024 16:31

Akademie ČTK se intenzivně věnuje mediální gramotnosti. Celoročně pořádá exkurze pro žáky a studenty, kurzy pro učitele a stala se i partnerem žákovských a studentských mediálních olympiád. Už vloni v prosinci se ředitelka Akademie Martina Vašíčková zúčastnila finálové části pilotního projektu Olympiády mediální gramotnosti pro žáky základních škol. A v březnu pak nechyběla na celorepublikovém finále Mediální olympiády pro středoškoláky.

„Akademie ČTK pořádá celoročně exkurze pro školy, semináře pro učitele, garantuje výuku jednoho předmětu na katedře žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Všemožně se snažíme práci novinářů přiblížit veřejnosti. Porozumění médiím je podle nás jednou z nejdůležitějších dovedností dneška a je třeba se mu učit už od školních let,“ míní Vašíčková. 

Lépe se orientovat ve světě médií a používat kritické myšlení si dávají za cíl i školní mediální olympiády. Do žákovské olympiády se vloni zapojilo 200 základních škol a na 11 tisíc žáků druhých stupňů ZŠ. Do celorepublikového klání středoškoláků se přihlásilo 211 středních škol a učilišť, v týmech pracovalo na 2000 středoškoláků. 

S mediálním světem seznamuje Akademie ČTK i učitele, kteří se na základních a středních školách věnují mediální gramotnosti. Kantoři se v ČTK dozvědí, jak vzniká zpráva, odkud novináři informace berou, jak je ověřují a co se musí stát, aby se zpráva z „četky“ objevila na webu v novinách, v rádiu či v televizi.