Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novinky a zajímavosti

Novinky a zajímavosti

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
Proč má smysl učit se zacházet s foťákem v mobilu

11.01.2024 14:52

Proč má smysl učit se zacházet s foťákem v mobilu? Jan Rybář - fotograf, novinář a lektor kurzu Akademie ČTK Fotokouzla s mobilem - triky pro lepší fotky, shrnul všechny důvody do dvanácti pravidel. Ty vám pomůžou k lepším a atraktivnějším snímkům, které pořídíte jednoduše mobilem. Vždyť přece dobré fotky dokážou významně napomoci propagaci značky, dokumentování firemních akcí či budování profilu na sociálních sítích. A stačí k tomu mobil.

A když už fotíte mobilem, dělejte to nejlépe, jak můžete!

1. Klíčové pravidlo: mozek touží po 3D

Tohle zní možná hodně nudně, akademicky a nepoužitelně. Ale opravdu jde o nejzásadnější pravidlo ve fotografování. Náš mozek prostě touží vidět svět kolem ve třech rozměrech a šikovní fotografové dokáží iluzi třírozměrnosti úspěšně vytvářet. A proto jsou fotky hezké.

Cest je mnoho a mnohé z nich používáte – třeba “rozmazané pozadí” u portrétů, ale je opravdu dobré (přesněji řečeno nezbytné) pochopit, že cest je víc (viz další bod) a že to bez umění udržet u snímků "3D-pocit" moc nejde. Fotka bez prostoru je prostě obvykle nepřehledná, nudná, tedy špatná.

2. Linie pomáhají budovat prostor

Od dnešního dne budete všude vidět linie – to ony jsou totiž nejdůležitějším "trikem", jak fotografové udržují ve fotkách pocit prostoru. A zkrátka z fotek nudných dělají fotky dobré a hezké. Já vím, zní to opět mírně neuvěřitelně, ale je to tak.

Linie (cesty, řeky, hrany mezi světlem a stínem, atp…) jsou pro výsledek zcela zásadní – podporují pocit oné magické trojrozměrnosti. A například v krajinářské fotce dokáží "natáhnout" pohled diváka do záběru. Nevěříte? Zkuste se naučit linie vnímat a používat – svět se opravdu změní před očima.

3. Využívejte opomíjené poklady v nastavení

Pokud budete fotit psa běžící v podvečer deštivou krajinou, rozmaže se vám. To znáte, že? Fotky se zkrátka pohybově rozmazávají od počátků věků. Ale podobně jako u pořádných foťáků je snadné pohyb zbrzdit, zastavit a oné rozmazanosti prostě zabránit. Jen to u mobilů málokoho napadne udělat.

U iPhonů si stáhněte nějakou aplikaci (třeba Lightroom, je zdarma), u Androidů objevte ve foťáku složku PRO – tam je možné ovlivňovat, jakým tzv. expozičním časem bude mobil fotit. Psa v běhu nebo dítě v kavárně tak hravě zbrzdíte. Nebo můžete dělat mnoho jiných kouzel, viz fotka a video.

Dalších devět pravidel stejně jako souhrné video najdete na webu fotoguru.cz. V praxi si vše můžete vyzkoušet 24. ledna na dalším fotokurzu Akademie ČTK. Registrace na webu Akademie ČTK.