Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novinky a zajímavosti

Novinky a zajímavosti

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
Mladí novináři zhodnotili „nalejvárnu“ o EU: praktické informace, nové kontakty a pestrý program

11.12.2023 12:06

Vytvořit si přehled o evropských institucích a jejich pravomocích, zjistit více o roli Evropského parlamentu a evropských poslanců, ale i nahlédnout do zákulisí práce novinářů v Bruselu mohli účastníci vzdělávacího programu, který pořádal Evropský parlament spolu s ČTK. Třídenní vzdělávací akce byla určena mladým novinářům z Prahy i regionů, kteří mají maximálně tříletou praxí v médiích a zajímají se o EU. Na konci listopadu se do ní zapojilo 18 žurnalistů veřejnoprávních i komerčních médií.

“Ucelený, dobře zorganizovaný a zajímavý program, který rychle ubíhal a nenudil,“ zhodnotila po závěrečném testu celý program Lucie Špetová, juniorní redaktorka Českého rozhlasu (ČRo). “Možná mi chybělo ještě trochu více odborníků-teoretiků na EU, na druhou stranu velmi oceňuji po dlouhé době opravdu prakticky orientovanou strukturu. Určitě bych kurz doporučila,“ dodala.

Za skvělou kombinaci prohlídek, debat, přednášek a networkingu považuje kurz Magdalena Matoušková ze zpravodajského webu Novinky.cz. „Velmi se mi líbily přednášky přímo o žurnalistice a také ta historická o EU. Program mi pomohl vytvořit si přehled a také vidět, jaké to doopravdy je být zpravodajem v Bruselu,“ uvedla Matoušková, které se líbilo i to, že dostala příležitost poznat nové kolegy z branže.

Editorka Seznamu Lenka Vokatá ocenila kombinaci „nových zákulisních informací z praxe s opakováním a rozšířením základních faktů o EU“. Nejvíce ji prý bavily přednášky analytika a člena NERVu Petra Zahradníka, editora a bývalého zahraničního zpravodaje ČTK v Bruselu Jakuba Dospivy a šéfredaktora Českého rozhlasu Plus Josefa Pazderky. Do budoucna doporučila zařadit více odborníků – politologů nebo ekonomů.

Mladí novináři se setkali také s bývalými a současnými europoslanci, např. Miroslavem Ouzkým, Janou Hybáškovou, přes stream pak debatovali s Ditou Charanzovou a Marcelem Kolajou. „Možná mi chybělo víc nezávislého pohledu na EU - k politikům musíme být více kritičtí a myslím, že mi chyběli vědomosti kriticky politikům naslouchat. Zároveň bylo zajímavé slyšet všechny ty ´závislé´ pohledy na EU. Celou ´nalejvárnu´ bych brala klidně delší,” uvedla Alena Harciníková, bývalá redaktorka České televize a absolventka Letní školy ČTK. 

Na programu školení byly i exkurze ve třech veřejnoprávních médiích – České televizi, Českém rozhlase a České tiskové kanceláře. “Doufala jsem, že ČT poskytne informace z předsednictví, byl k tomu vyčleněný Martin Řezníček, ale nakonec to bylo jen v obecné rovině, škoda. Jinak super, skvělý program,” uvedla redaktorka zpravodajství ČTK Ostrava Jana Drápelová. Česká televize pak ve svém pořadu o médiích Newsroom ČT24 odvysílala o celém vzdělávacím programu krátkou reportáž.

Práci organizátorů celé akce ocenila redaktorka Českého rozhlasu Anna Müllerová. “Tréninkový program považuji za velice přínosný. Přinesl mi to, co jsem od něj očekávala - bližší porozumění EU. Za opravdu důležitý ale považuji kolektiv, který akci připravil, protože bez něj by zážitek nemohl být tak intenzivní a příjemný. Za nejprospěšnější považuji rozhovory s lidmi, kteří se na činnosti EP podílí,“ uvedla redaktorka. Plynulost organizace ocenil i Vojtěch Dvořáček ze zahraniční redakce ČTK. Novinář Dominik Pohludka z regionálního Deníku Zlín zase pochválil „skvělý výběr hotelu pro mimopražské“.

Trénink pro mladé novináře je programem EP a vede ho agentura ČTK. Jeho cílem je seznámit juniorní žurnalisty s problematikou EU, s legislativními procedurami, ale i s historií nebo tím, kde a jak o EU a EP hledat a získávat informace. Letošní ročník, první ze čtyř nasmlouvaných, se uskutečnil od 27. do 29. listopadu. Druhý ročník by se měl konat na konci listopadu 2024.