Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novinky a zajímavosti

Novinky a zajímavosti

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
Mladí novináři se na třídenním tréninku učili o EU od diplomatů, analytiků i novinářů

30.11.2023 17:13

Třídenní maraton debat, přednášek, exkurzí a networkingu absolvovali mladí novináři, kteří se zapojili do vzdělávacího programu o Evropské unii (EU) a Evropském parlamentu (EP). Začínající žurnalisté z Prahy i regionů se setkali s dvacítkou hostů, mezi nimiž byli politikové, diplomati, analytici, novináři i akademikové.

Cílem projektu, který připravuje EP a ČTK, je seznámit novináře, kteří mají maximálně tříletou mediální praxi, s problematikou EU, s legislativními procedurami, ale i s historií nebo tím, kde a jak o EU a EP hledat a získávat informace.

„Evropský parlament oceňuje zájem mladých novinářů o evropské dění, které je v současnosti kvůli blížícím se evropským volbám ještě o to důležitější. Rád je proto podpořil v prohloubení jejich znalostí i získání nových zkušeností a dovedností. A těší se na další ročníky projektu,“ uvedla Markéta Žižková, tisková atašé pražské Kanceláře EP, která se svou kolegyní Ivou Laňovou poodhalila novinářům zákulisí europarlamentu i možnosti stáží v Bruselu či Štrasburku.

Novináři z veřejnoprávních i soukromých médií si vyslechli například přednášku analytika a členu NERVu Petra Zahradníka, setkali se s někdejším prvním českým místopředsedou EP Miroslavem Ouzkým nebo bývalou europolankyní a diplomatkou Janou Hybáškovou. O postojích ministerstva zahraničí a svých zkušenostech s evropskou problematikou mluvil Jiří Jílek a z Katedry mezinárodních vztahů FSV UK dorazila Viera Martinková.

Pestrost programu ocenila většina účastníků. “Naučil jsem se o fungování institucí EU více než kdekoli jinde. Přednášející hosté byli skvělí, pořadatelé vstřícní a příjemní,“ uvedl student žurnalistiky na FSV UK Timon Láska, který spolupracuje s redakcemi Deníku N a iRozhlasu.

O prvním českém předsednictví EU debatoval s účastníky tréninku také bývalý europoslanec Pavel Svoboda, o současnosti i budoucím směřování EU a o volbách v roce 2024 mluvili současní europoslanci Dita Charanzová a Marcel Kolaja. Na jednu z přednášel přišel mladé novináře pozdravit i ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák.

Mladí novináři měli možnost debatovat i se svými kolegy, kteří v Bruselu působili a evropské tématice se intenzivně věnují. Práci zpravodajů ČTK v Bruselu přiblížili editor a bývalý zahraniční zpravodaj ČTK Jakub Dospiva a zpravodaj Alan Lexa, rozhlasovou práci z evropské metropole a pozadí podcastu Bruselské chlebíčky popsal Filip Nerad z Českého rozhlasu. O své zkušenosti se psaním o EU se podělil i Ondřej Houska z Economie, který vydává newsletter Ředitelé Evropy a je spolutvůrce podcastu Bruselský diktát. Na programu byly i exkurze v třech veřejnoprávních médiích – České televizi, Českém rozhlase a ČTK. 

“Kurz mi rozhodně pomohl proniknout do fungování EU a jejích orgánů, rozšířit si vědomosti, poznat spoustu zajímavých lidí a možnost si vyslechnout jejich zkušenosti. Nejvíce mě zaujalo povídání pana Dospivy a jeho kolegy, velmi přínosná byla i přednáška pana Zahradníka,” uvedla Lenka Vokatá ze Seznamu.

Trénink pro mladé novináře je programem EP a vede ho agentura ČTK. Letošní ročník, první ze čtyř nasmlouvaných, se uskutečnil od 27. do 29. listopadu. Vybráno do něj bylo 20 mladých novinářek a novinářů z celého Česka, nakonec se zúčastnilo 18. Druhý ročník se uskuteční na konci listopadu 2024.

Další informace najdou zájemci na webu Akademie ČTK nebo sociálních sítích.