Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novinky a zajímavosti

Novinky a zajímavosti

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
Studenti FSV UK mají zájem o agenturní žurnalistiku, učí se přímo v ČTK

13.10.2023 16:12

Spolupráce Akademie ČTK s Fakultou sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) pokračuje i v novém akademickém roce. Budoucí novináři se budou o zpravodajských agenturách a zpravodajských informacích učit přímo v historické budově ČTK v Opletalově ulici. Do bakalářského programu se jako lektoři zapojí profesionálové z ČTK –  editoři, redaktoři i lidé z vedení národní zpravodajské agentury. V zimním semestru je o předmět zabývající se agenturní žurnalistikou velký zájem, zapsalo si ho 15 studentů, přibližně stejný počet je na čekací listině.

Předmět má studentům přiblížit smysl a fungování zpravodajských agentur s důrazem na agenturu národní, seznámit se zpravodajskými formáty, přiblížit práci se zpravodajskými zdroji a jejich ověřování. Přímo v ČTK se studenti seznámí se specifikami práce politického nebo zahraničního agenturního zpravodaje a fotozpravodaje. „Vedle teoretického výkladu je výuka orientována především na praktické ukázky ze zpravodajství,“ uvedla ředitelka Akademie ČTK Martina Vašíčková, která výuku v ČTK garantuje.

O historii evropských zpravodajských agentur i národní tiskové kanceláře už pravidelně přednáší dlouholetý zpravodaj a šéfeditor ČTK Jan Stejskal, autor odborných publikací i obsáhlé knihy Zprávy z českého století, která se zabývá dějinami agenturního zpravodajství v českých zemích od roku 1848 až 1948. Principy denního a týdenního zpravodajství přiblíží studentům šéfredaktorka Radka Matesová Marková. Její zástupci - šéfeditoři Jan Ptáček a Zdeněk Veit - seznámí studenty s Infobankou ČTK, jednotlivými zpravodajskými formáty i tím, jak redaktoři ČTK pracují se sociálními sítěmi nebo umělou inteligencí.

Do výuky se zapojí i bývalý generální ředitel ČTK Jiří Majstr, který se zaměří na agenturní byznys a mediální právo. Editoři vybraných redakcí pak zasvětí budoucí možné kolegy do zahraničního nebo politického zpravodajství.

ČTK spolupracuje s vysokými školami dlouhodobě, dodává jim zpravodajství, spolupracuje na vědeckých projektech, umožňuje studentské stáže. Od roku 2017 pořádá pro vysokoškoláky Letní školu ČTK, která se koná na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, kde je ČTK jedním z hlavních mediálních partnerů.  Semináře pro FSV UK garantuje už ve čtvrtém semestru.