Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novinky a zajímavosti

Novinky a zajímavosti

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
Příměstský mediální tábor Zuřivý reportér – 2. turnus

26.08.2023 08:26

Akademie ČTK hostila druhý turnus příměstského mediálního tábora Zuřivý reportér, který se konal od 21. do 25. srpna. Přinášíme jeho shrnutí s fotografiemi a texty od malých reportérů a děkujeme všem organizacím, které nás nechaly nahlédnout do svého zákulisí a všem odborníkům, kteří nám vyprávěli o své práci.

Pondělí – Den v ZOO Praha. Malí reportéři se dostali do pavilonu antilop a vyzpovídali Lucii Křížovou, hlavní chovatelku ohroženého bonga horského a ostatních antilop. Z návštěvy zoo vznikla videoreportáž.

Bongo horský je velmi ohrožené zvíře, ve volné přírodě jich zbývá jen stovka

Troja 21. srpna (ČTK) - Bongo horský je velmi ohrožené zvíře. Je to druh antilopy a ve volné přírodě je jich pouze 80 až 100 kusů. Zuřivým reportérům to řekla Lucie Křížová, hlavní chovatelka antilop v pražské Zoologické zahradě. Ve volné přírodě se bongové vyskytují v pralese. "Bongo je ale velmi kontaktní zvíře," řekla chovatelka, která nechala reportéry, aby si na bongy ve výběhu sáhli.

Bongové se živí bylinami a senem. Seno potřebují mnohem jemnější než ostatní antilopy. K tomu jim chovatelé dávají i granule nebo větve s listy. Bongové váží 200 až 400 kilo a patří k největším antilopám. (evt)

Bongové horští potřebují pestřejší stravu než jiné antilopy

Troja 21. srpen (ČTK) - Zuřiví reportéři navštívili zákulisí výběhu bongů horských. Bongo horský je vzácný druh antilopy, ve volné přírodě jich totiž žije posledních 80 až 100 kusů. Důvodem skorovyhubení bongů horských je trofejní lov, ničení přirozeného prostředí k jejich žití a hlavně mor skotu.

"Bongové horští mají pestřejší stravu než antilopy vrané, není to tím, že bychom je šidili, ale mají větší nároky na pestřejší a čerstvější stravu," řekla zuřivým reportérům chovatelka antilop Lucie Křížová. Uvedla také, že bongo horský váží 220 - 450 kg, samice váží méně než samci.

V pražské zoo mají momentálně sedm bongů horských, dva samce a pět samiček. Dvě z antilop jsou sirotci, protože jejich matka Maureen zemřela na poporodní komplikace. (fuk)

Úterý – Sportovní den na hřišti baseballového klubu Eagles Praha. Zuřiví reportéři podstoupili trénink a zápas s trenérkou juniorské reprezentace Danielou Viktorýnovou. V klubu se pak konala improvizovaná tisková konference s trenérkou a dvěma hráči.

Baseball je týmový sport, potřeba je k němu sebevědomí

Krč 22. srpna (ČTK) – Zuřivý reportéři si dnes na vlastní kůži vyzkoušeli, jak vypadá baseballový trénink v klubu Eagles Praha. Čekala je rozcvička, trénink házení a odpalování a nakonec i vzájemný zápas mezi sebou, vše pod vedením zkušených hráčů a trenérky. Reportéři si vedli v obou disciplínách velmi dobře a zápas byl hezkou podívanou. Utkání nakonec skončilo výhrou Kauflanďáků pod vedením Markéty Doležalové, kteří porazili svěřence Matouše Bubeníka s názvem KSB výsledkem 8:6. Poté hráče a trenérku čekala tisková konference.

Na tiskovou konferenci přišla Daniela Viktorýnová – trenérka Eagles Praha a baseballové reprezentace juniorek do 15 let; Markéta Doležalová – softbalistka Eagles Praha juniorek a žen a Matouš Bubeník – baseballový reprezentant a hráč akademie P27 v Americe.

Baseballový klub vznikl roku 1981 pod názvem Sokol Krč. Název Eagles Praha ho nahradil až roku 2009, protože se lépe vyslovoval cizincům. Spolu s jejich hlavním rivalem SK Joudrs Praha jsou Eagles absolutní česká baseballová i softballová špička. V klubu vychovávají mladé sportovce už od malých dětí, mají totiž všechny kategorie od U–5 až po dospělé. A–tým dospělých má spoustu reprezentantů, mezi nejznámější patří kapitán národního týmu Petr Zýma nebo Tomáš Duffy Dufek.

Ačkoliv jsou Eagles skvělí jak v baseballu, tak i v softballu, rozdíl mezi těmito dvěma sporty je velký. V softballe se hází spodem a hraje se s větším zeleným míčkem. Kdežto baseball má nadhozy horem a používá se menší bílý míček, který je ale o něco těžší. Profesionalitu klubu také dokazuje fakt, že málokdo z klubu odchází, právě naopak.

Ani tyto dva sporty se však neobejdou bez zranění. Každý z přítomných sportovců se s reportéry podělil o svůj nejhorší zážitek. U trenérky Viktorýnové to byl přetržený vaz v koleni, Matouše Bubeníka trefil míček, což mu zlomilo nos a Markétu Doležalovou trápí zánět v lokti. I přes tyto nepříjemnosti však všichni stále podávají skvělé hráčské i trenérské výkony. Dokazuje to například zlatá medaile na ME do patnácti let či třetí místo na ME 2019.

Všichni tři baseballisti se shodli na jednom: "Dobrý baseballista potřebuje umět dobře házet, mít odvahu a také hodně sebevědomí. Je to také velmi týmový sport." (kar)

Středa – Krimiden na Policejním prezidium. Reportéři se podívali do Národního operačního centra a seznámili se s prací tamních dispečerů. Dozvěděli se vše o tísňových voláních, sami si dispečerskou práci vyzkoušeli.

Na lince 158 zvednou každou minutu dvě až tři volání

Holešovice 23. srpna (ČTK) – Za minutu zvednou dispečeři v operačním středisku průměrně dva až tři telefonáty, ročně to dělá až 1 200 000 volání. Některé jsou však pouze zbytečné dotazy, které na oddělení nepatří, či dokonce vulgarismy. Zuřiví reportéři se to dozvěděli na návštěvě v jedné z nejdůležitějších budov v republice – Policejním prezidiu v Praze.

Každý policista má svou hodnost, která se přidává spolu se vzděláním a zkušenostmi a každá je jinak placená. Nejnižší hodnost je rotný, kterou dostane policista bez maturity. Nejvyšší naopak generál.

Jan Čížkovský je policejní kapitán, který u policie pracuje už 25 let. Začínal jako dopravní policista a přes nejrůznější funkce se dopracoval až na vysokou kapitánskou hodnost. Dnes pracuje na tiskovém oddělení a má na starosti sociální sítě. On spolu s podplukovníkem Lubošem Valdhansem provedli mladé reportéry po prezidiu. Valdhans pracuje u tzv. "kulatého stolu", kde se dělají brífinky a řeší celonárodní konflikty a krize, například povodeň.

S reportéry se Valdhans podělil i o svůj názor na detektivní seriály či historkou o kolegovi, který byl při policejní honičce postřelen. "V seriálu Policie Modrava mají hezkou krajinu, jinak nic moc a Policie v akci má špatně udělané operační středisko," řekl Valdhans. Naopak se mu líbí Případy 1. oddělení.

Reportéři si také prošli bezpečnostní kontrolu s vysvětlením, jak který předmět a materiál v rentgenu vypadá a co se smí a nesmí dovnitř nosit. Podívali se do Národního operačního centra (NOC), střediska dopravy a nahlédli do opravdového policejního auta. Od osobního se uvnitř liší vysílačkou a v kufru má stopku, radar a kameru. (kar)

Zuřiví reportéři naštívili policisty

Holešovice 23. srpna (ČTK) - Zuřiví reportéři navštívili dva milé policisty Jana a Luboše na Policejním prezidiu v Holešovicích. V celé České republice je víc než 40.000 policistů, řekl zuřivým reportérům kapitán Honza.

Podplukovník Luboš jen dvakrát za život vytáhnul pistoli, ale ani jednou nestřílel. A netušil jsem, že je tolik hodností, neznal jsem například rotného. Luboš ukázal zuřivým reportérům cestování časem. Když reportéři přecházeli ze supermoderního Národního operačního centra k výtahům, šli kolem zdi s dřevěným obložením z 80. let minulého století.

Ještě předtím než reportéry pustili do budovy, tak je prošacovali. Na rentgenu byly plasty oranžové, kov svítil modrě a zelená barva byly plasty kolem kovů. (kol)

Čtvrtek – Kultura na Krenovce a v divadle Ponec. Mediální tábor zuřivých reportérů se spojil s tanečním táborem, který pro děti ukrajinských uprchlíků organizovalo divadlo Ponec. Děti od šesti do 13 let pak společně tančily a malovaly. V Inkubátoru Krenovka reportéři hledali indicie, podle nichž tvořili společná umělecká dílá. Poté se zaměřili na rozhovory - mluvili s ředitelkou divadla Ponec Yvonou Kreuzmannovou, architektem Tomášem Chmelem ze studia Four X a výtvarníkem Tomem Johansonem.

V bývalé usedlosti Krenovka na Žižkově funguje dům plný umělců

Žižkov 24. srpna (ČTK) - V dávných dobách byla na kraji Žižkova viniční usedlost a poblíž stála šibenice s kaplí. Kaple byla později přestavěna na hospodu a okolí se změnilo na park. Ten však musel později ustoupit železniční trati. Teprve od minulého roku v těchto místech stojí budova s názvem Krenovka, kde našli zázemí umělci, architekti, výtvarníci a zázemí zde má i taneční divadlo Ponec.

Za vznikem Divadla Ponec stojí jeho současná ředitelka a bývalá tanečnice Yvona Kreuzmannová. Ta založila nejprve v roce 1991 taneční festival Tanec Praha, ze kterého později vzešlo i divadlo. Název divadla je vzpomínkou na zakladatele kina Bio Ponec z roku 1910, továrníka a kinematografa Františka Ponce. Kinem, které zřídil v budově bývalé fabriky, inspiroval Yvonu tak moc, že divadlo dnes nese jeho jméno. Ponec je zároveň jediné ryze taneční divadlo v Česku.

Yvona do Čech přivedla současný styl tance, kterým se inspirovala v zahraničí. Najdete zde prvky tanců jako třeba flamengo či hip hop. Sama Yvona říká, že jedno z nejnavštěvovanějších představení, které nabízí, je Guide, které perfektně pracuje s technikou. Dnes v divadle pořádá i taneční příměstské tábory pro ukrajinské děti z uprchlických rodin.

Kromě Ponce sídlí v Krenovce také architektonické studio s názvem Four eggs (nebo taky Four X), za kterými stojí architekt Tomáš Chmel. Tomáš se začal architektuře věnovat už na střední škole, kdy mu k tomu pomohl jeho učitel. „K architektuře jsem se dostal jako slepý k houslím,“ podotkl architekt. Název skupiny vznikl velmi specificky a nebylo snadné ho vymyslet. Jelikož s kolegy bývali vzhůru dlouho do noci a často se podívali na hodiny přesně o půlnoci, pohled na čtyři nuly značící půlnoc, jim vnukl nápad pojmenovat skupinu právě Four eggs. Architekti se tu zabývají především tvorbou interiérů rodinných domů a nově i bytových doplňků. V Krenovce se potkávají i s umělcem ze Skotska Tomem Johansonem, který ve své rodné zemi potkal Češku a do naší země se přistěhoval.

Současné projekty, kterými se umělci v Krenovce zabývají, jsou velice zajímavé. Skupina Four eggs se momentálně věnuje projektu stavby chaty s krásným výhledem. Yvona Kreuzmannová se zase pokouší o obrovskou přestavbu bývalých žižkovských lázní, ve kterých se v roce 1907 koupal sám František Josef I. Lázně chce přestavět na velké taneční centrum. A zatím to jde dobře, Yvona již o tomto velkém projektu asi za čtvrt miliardy řekla městskému úřadu Prahy 3, který s tím souhlasil, a získala na něj i dotace z Evropské unie. (kar)

Zuřiví reportéři si vyzkoušeli tanec v divadle Ponec

Žižkov 24. srpna (ČTK) - Zuřiví reportéři si vyzkoušeli moderní tanec v tanečním divadle Ponec. Rozdělili se do dvou skupin, jedna skupina byla pro starší děti a ta druhá pro mladší. Mladší se nejdříve odebrali do místnosti mladých výtvarníků. Po čase se skupiny vystřídaly.

Pak se všichni vydali před budovu Krenovky, kde jim tiskový mluvčí Martin Krška pověděl něco o historii usedlosti, kde jsou dnes umělci a divadlo tam má zkušebny. Když se zuřiví reportéři dozvěděli spoustu informací o minulosti, vydali se přes různé ateliéry až k architektonickému studiu, kde na ně čekal architekt Tomáš Chmel a výtvarník Tom Johanson. Společně si pro zuřivé reportéry připravili hru, při které mladí novináři hledali slova, z nichž postupně vytvářeli příběhy. Rozdělili se opět do dvou skupin, skupiny se jmenovaly Orlí oko a Soví letka. Zatímco Orlí oko hledalo indicie, Soví letka šla vytvářet umělecké dílo s názvem Vlkomyš, kterou později druhá skupina krutě pomalovala, rozřezala, roztrhala a prolezla příšeřiným břichem. To byl ale umělecký záměr a všem se to moc líbilo. (kha)

Pátek – Dezinformace a boj s nimi, workshop s neziskovou organizací Fak(e)ticky. Odpoledne pak fotoseance ve Františkánské zahradě.

Další informace a fotky z druhého turnusu najdete na Facebooku Akademie ČTK. Třetí turnus příměstského tábora se koná poslední týden v sprnu.