Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novinky a zajímavosti

Novinky a zajímavosti

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
Studenti z "malé četky" poznávali na LFŠ různorodost novinářské profese

9.08.2023 15:50

Poznat svět novinařiny mohli na přelomu července a srpna účastníci studentského workshopu ČTK na Letní filmové škole (LFŠ) v Uherském Hradišti. Devět studentů nebo absolventů žurnalistických oborů si vyzkoušelo různé novinářské profese – psali zpravodajské texty, fotografovali, natáčeli podcasty. ČTK organizovala letní školu pro studenty už popáté.

"Na Filmovce mě nejvíc bavila možnost vyzkoušet si různorodou práci, pokrývala jsem jak projekce, tak debaty nebo koncerty. Navíc se mi líbilo, že jsme skutečně vytvořili takovou malou redakci, museli jsme se nějak zkoordinovat a navzájem spolupracovat," uvedla studentka žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) Adéla Černá.

Podle studenta 2. ročníku Komunikačních studií na FSV UK Jakuba Hříbka byl celý týden "naprosto úžasný". "Moc mi vyhovoval systém rozdělování práce i editace, stejně tak natáčení podcastu. Navíc si velmi vážím toho, jak nás četkaři přijali do kolektivu, bylo to moc inspirativní," zhodnotil akci Hříbek.

Týdenní workshop vedli zkušení novináři z ČTK v čele s šéfredaktorkou zpravodajství Radkou Matesovou Markovou. Šéfeditor zpravodajství Zdeněk Veit dohlížel na píšící část studentů, šéf Fotobanky ČTK Petr Mlch vedl mladé fotografky a fotografa. Natáčet podcasty si začínající žurnalisté vyzkoušeli s ředitelkou Akademie ČTK Martinou Vašíčkovou.

Práce pro ČTK na LFŠ byla "obrovská zkušenost, ale také neskutečná sranda" pro studentku žurnalistiky FSV UK Elišku Bervidovou. "V ovládání fotoaparátu jsem se díky panu Mlchovi a jeho zpětné vazbě zlepšila daleko více, než jsem čekala. Měla jsem zároveň skvělou možnost potkat neskutečnou spoustu inspirativních lidí - jak z četky, tak filmových tvůrců a režisérů," uvedla studentka, kterou potěšilo, že mohla s některými osobnostmi také natáčet podcast.

"LFŠ byl sice ´záhul´, ale byl to také folklor, spoustu tance a především jedna velká zábava v přátelském a vlídném prostředí, ve kterém jsem se nebála udělat chybu a poučit se z ní. Díky této stáži jsem zjistila, že novinařina je sice náročná, ale je to pro mě rozhodně to pravé," uvedla Bervidová.

Už podruhé se workshopu ČTK zúčastnila studentka 3. ročníku žurnalistiky na brněnské Masarykově univerzitě Barbora Směřičková. "Stejně jako minulý rok můžu i tentokrát s jistotou říct, že to pro mě byl nejlepší týden celého léta. Díky workshopu jsem se dostala k různým typům novinářské práce, měla jsem možnost psát denně články, natáčet podcasty nebo vyzpovídat Ivana Trojana na kameru. S každým článkem jsem cítila, že si v psaní věřím zase trochu víc a dokáži vytvořit zprávu z čehokoliv," popsala studentka. Práce s týmem ČTK jí prý ukázala, že novinařina je něco, čemu by se chtěla věnovat v budoucnu.

Velkou zkušeností byl četkařský workshop na Filmovce i pro začínajícího fotografa Michaela Džindžichašviliho. "Hlavně jsem si vyzkoušel v praxi rychlé a přesné zpracování fotek a jejich doručení. Mimo foceni formálních debat a tiskových konferencí jsem mohl fotit i neformální atmosféru festivalu, což se skvěle doplňovalo," uvedl čerstvý bakalář z FSV UK.

Práci studentů si pochvalovala šéfredaktorka zpravodajství ČTK Radka Matesová Marková. "Studentky a studenti mě mile překvapili svým profesionálním přístupem, odhodláním a nadšením pro novinářskou práci. Prostřednictvím svých textů, fotografií i podcastů ukázali, že mají nejen talent, ale především chuť učit se. Letošní ročník posunul laťku hodně vysoko," uvedla šéfredaktorka.

ČTK byla i letos jedním z hlavních mediálních partnerů LFŠ. Na festivalu představila v premiéře svou novou venkovní výstavu Prezidentské okamžiky, k níž uspořádala také debatu Jak se fotí prezidenti. Prostřednictvím služby Protext Video zajistila ČTK i živé přenosy z tiskových konferencí, debat, slavnostního zahájení i zakončení festivalu. Díky nadšení sportuchtivých četkařů byla znovuobnovena tradice filmovkového fotbálku, kdy tým ČTK nastoupil na zeleném trávníku proti týmu LFŠ.

Texty studentů workshopu ČTK lze najít na webu festivalu v sekci Novinky. Všechny díly Četkastu na Filmovce jsou dostupné v aplikacích Spotify, Apple Podcasts a Lecton. Snímky účastníků fotoworkshopu jsou v galerii na webu LFŠ nebo ve Fotobance ČTK.