Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novinky a zajímavosti

Novinky a zajímavosti

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
Příměstský mediální tábor Zuřivý reportér – 1. turnus

22.07.2023 22:45

Akademie ČTK patří už třetí letní prázdniny dětem a příměstskému mediálnímu táboru Zuřivý reportér. Letos se u nás ve třech turnusech vystřídá na čtyři desítky zvídavých dětí a puberťáků. Čekají je dny plné novinářské práce, ale i poučení a legrace. Budou psát zpravodajské texty i reportáže, natáčet audia i videa, fotit. K tomu také sportovat, malovat, tančit - zkrátka se bavit.

Přinášíme krátké shrnutí prvního turnusu, který se konal od 17. do 21. července. Texty napsali malí reportéři, fotila ředitelka Akademie ČTK a vedoucí tábora Martina Vašíčková. Za snímky ze zoo děkujeme Tereze Šolcové z tiskového oddělení zahrady.

Pondělí – Umělecký den v Inkubátoru Krenovka a Divadle Ponec. Zuřiví reportéři se zaměřili na audiorozhovory s ředitelkou divadla Yvonou Kreuzmannovou a architektem Zdeňkem Václavíkem.

Zuřiví reportéři navštívili divadlo tance Ponec

Žižkov - Zuřiví reportéři dnes navštívili taneční divadlo Ponec. Divadlo byla dříve továrna, teď je to chráněná památka. Ředitelka divadla Yvona Kreuzmannová divadlo založila. Sama studovala v Paříži a ze začátku pořádala festivaly (1989). V roce 2022 se pro tanečníky otevřely ateliéry na Krenovce, což je blízko. Vystupují zde tanečníci z celého světa a pořádají 10 premiér ročně (tento rok jich bylo 6). Zítra bude generální premiéra tanečního představení Together alone. (nah)

Zuřiví reportéři zpovídali výtvarníky i architekty

Žižkov - Zuřivý reportéři se vydali do Inkubátoru Krenovka, aby poznali architekturu a styly umění. Rozdělili jsme se napůl, aby se všem dostala pozornost. Jedna skupinka byla pod vedením zkušeného architekta Zdeňka Václavíka a druhá se věnovala malováním na trička pod dohledem již tří sehraných malířek. Zdeněk nám ukázal, jak funguje 3D tiskárna, zatímco malířky ukázali tvorbu sítotisku.

Po tomto zajímavém zážitku, jsme se odebrali do divadla Ponec, kde jsme se dívali na generálku taneční dvojice. Z Burkiny Faso to byl sympatický chlapík jménem Ladji a druhá polovina páru byla milá slečna z Ukrajiny Jana. O přestávce jsme stihli s nimi rozhovor v angličtině a zde je jeho překlad: Ahoj Jano, co tě přivedlo do České republiky je to kvůli válce, nebo z jiného důvodu? „Do České Republiky jsem přišla kvůli válce a chtěla jsem do divadla.“ vom (bohužel nedokončeno, zuřivý reportér Vojta, který kladl otázky v angličtině, nakonec nestihl text dopsat)

Úterý – Sportovní den na hřišti baseballového klubu Eagles Praha. Novinářsky zaměřeno na práci s kamerou, stand upy a rozhovory. Ze sportovního dne vznikla videoreportáž.

Zýma: Baseball jsou rychlé šachy, je to strategická hra

Krč - Zuřiví reportéři se vydali na domácí území Eagles Praha, kde si vyzkoušeli baseball. Nebylo to ale lehké, trénovali dvě hodiny na tvrdé vyprahlé zemi. Po náročném tréninku odehráli pod vedením kapitána české reprezentace Petra Zýmy mezi sebou zápas, který stál zato. Poté se odebrali do útulné restaurace týmu, kde měli tiskovou konferenci s trenérem mládeže Danielem Krejčíkem a Zýmou. O něm se dozvěděli, že jeho největší zážitek bylo Tokio, o kterém baseballisti vědí moc dobře. Na tento turnaj se mohlo dostat pouze 35 českých reprezentantů. Petr se tam nedostal kvůli tomu, že by měl štěstí, ale kvůli tomu, že tvrdě dře na trénincích. Jeho táta nosil číslo 6. On si zvolil číslo 9, aby byl pořád při něm, ale šel svojí cestou. Podle něho je baseball něco jako rychlejší šachy, protože to je strategická hra. Krejčiřík, který trénuje mládež reportérům řekl, že nemusí mít samé jedničky, ale jestli se chtějí dostat na baseballovou akademii, hodí se to. Na konci oba rozdali podepsané kartičky a samolepky a reportéři spokojeně odešli. (vom)

Středa – Krimiden na Policejním prezidium. Exkurze v Národním operačním centru a seznámení se s prací dispečerů policie, záchranky a hasičů, simulace záchranných akcí po dopravní nehodě a komunikace tiskových mluvčí záchranných složek na tiskové konferenci.

Na linku 158 volá denně v Praze až tisíc lidí

Praha 19. července (ČTK) - Zuřiví reportéři navštívili Policejní prezidium. Jako první je kapitán Honza z tiskového odboru provedl a připomněl jim pár důležitých informací, třeba kdy volat a kdy nevolat na linku 158. Zuřiví reportéři si pak vylosovali štítek hodnosti, který po celý den nosili. Dále zašli do Národního operačního centra, které má zkratku NOC, kde si pustili pár záznamů hovorů z tísňových linek a volání o pomoc. Simulovali také dopravní nehodu, kde si rozdělili role a naučili se, jak se mají v kritických situacích zachovat. Při prohlídce dispečinku jim policisté prozradili, že za den volá na linku 158 jen v Praze až tisíc lidí. (V celé České republice je to asi 3500 volání.) Reportéři se také zašli podívat do garáže na policejní auta a motorky. Ve fotoateliéru se všichni vyfotili v policejních čepicích. Na tiskové konferenci si vyzkoušeli odpovídat na otázky ze simulované dopravní nehody. Nakonec jim kapitán Honza předal pár dárečků. (kha)

Zuřiví reportéři navštívili Policejní prezidium

Praha 19. července (ČTK) - Ve středu Zuřiví Reportéři navštívili Policejní prezídium. Nejprve si rozdali policejní hodnosti a poté si povídali o různých věcech, které by měli vědět, když volají policii. Pak se posadili a poslouchali audia telefonátů. Některé z nich byly i nesmyslné. Dále si Zuřiví Reportéři udělali malé představení a hráli autonehodu. Poté se přesunuli do další místnosti, kde uspořádali tiskovou konferenci, na které tři děti, co hráli mluvčí záchranky, policie a hasičů, odpovídaly na otázky od reportérů. Potom se šli Zuřiví Reportéři podívat na policejní auta a motorky. Nakonec se vyfotili a dostali malé odměny. (glg)

Čtvrtek – Den v ZOO Praha. Exkurze do zákulisí pavilonu goril a rozhovor s vrchním chovatelem primátů Martinem Vojáčkem.

Zoo Praha má dva gorilí samce, k Richardovi přibyl Kisumu

Troja - Vrchní chovatel primátů Martin Vojáček ukázal zuřivým reportérům zázemí nového gorilího centra Dja. Reportéři viděli hodně zajímavých místností, jako třeba kuchyň na přípravu jídla pro kočkodany a gorily. V místnosti mají ošetřovatelé bezpečnostní kamery, aby věděli, kde se každá gorila nachází. (Mně se nejvíc líbil Ajabu, kterému je sedm let).

Chovatel také vysvětlil, proč je gorilí samec Richard oddělený od své rodiny a hlavně od ostatních samic. „Richard už má hodně potomků, a abychom zamezili rozmnožování s příbuznými, už k samicím nemůže. Potomky už asi mít nebude. I proto jsme z Rakouska pořídili nového samce Kisumu,“ řekl Vojáček.

Gorilí krmení probíhá tak, že každá gorila vleze do vlastní cely a dostane svou dávku zeleniny. Samec sežere až osm kilogramů jídla. Jídlo dostávají pětkrát až šestkrát denně. Banán jen za odměnu. „Jídlo pro gorily stojí na čtyři dna až 30 tisíc korun,“ uvedl Vojáček. (jer)

Pátek – Fotoden v galerii Czech Photo Centre a workshop s fotografem Igorem Mikulou.

Další dva turnusy se konají v srpnu.