Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novinky a zajímavosti

Novinky a zajímavosti

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
Na seminářích ČTK ocenili studenti natáčení podcastů i debaty s četkaři

20.06.2023 12:24

Nahlédnout do zákulisí ČTK, vyzkoušet si práci na tvorbě podcastu a debatovat s četkařskými redaktory a editory mohli v letním semestru studenti žurnalistiky, kteří si do svých studijních plánů zapsali předmět o agenturní žurnalistice. Cyklus přednášek organizuje pro studenty Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) už druhým rokem Akademie ČTK.

Jako "jeden z nejlepších seminářů v letošním semestru" ohodnotila četkařský program studentka prvního ročníku žurnalistiky Eliška Bervidová. "Díky němu jsem si osvojila nejen manipulaci s technikou při natáčení podcastu, ale i skvělé zkušenosti o tom, jak ho kvalitně připravit, sestříhat a zpracovat. Každá hodina s experty z ČTK byla velmi přínosná, nejvíce mě ovšem zaujal Petr Mlch (šéf Fotobanky ČTK), který nám přiblížil život agenturního fotografa. Také nám ukázal spoustu zajímavých programů, které na úpravu fotek používá. To bylo pro mě, jakožto začínající fotografku, velmi přínosné," uvedla v hodnocení Bervidová.

Erudici přednášejících ocenili i ostatní studenti. Budoucím novinářům totiž přednášeli četkařští profesionálové - redaktoři, editoři i lidé z vedení zpravodajské agentury. O politickém zpravodajství mluvili vládní zpravodaj ČTK Marek Opatrný a parlamentní zpravodaj Martin Neliba, který vzal studenty na exkurzi do zákulisí Poslanecké sněmovny. Práci krajánků přiblížil středočeský zpravodaj Jan Kholl, o ekonomické agenturní žurnalistice mluvil Radek Doležal, jak se pracuje u Nejvyššího nebo Ústavního soudu zase nastínil brněnský zpravodaj Jan Tomandl. Studenti vyrazili také na exkurzi do zpravodajské agentury Reuters.

"Předmět mi přišel zábavný, nakoukli jsme do zákulisí ČTK, dostali jsme představu, kolik redakcí obstarává denní zpravodajský servis, jak ho obstarávají a jak vypadá praxe a co všechno k tomu je potřeba, jak systém funguje a bez koho by nefungoval. Po semináři si umím práci v ČTK představit," zhodnotil semestr student 3. ročníku Michael Džindžichašvili.

K úspěšnému ukončení celého semináře museli studenti připravit podcast – audiorozhovor s hostem, kterého si sami vybrali. Témata Četkastů, podcastů ČTK, si také volili sami – s moderátorem Václavem Moravcem tak mluvila jedna ze studentek o veřejnoprávní televizi, která letos slaví 70 let; kurátora Jana Mlčocha si pozval před mikrofon další student a řeč byla o fotografiích Františka Drtikola a jeho ztraceném archivu. Zajímavý byl i rozhovor s předsedou poslaneckého klubu Pirátů Jakubem Michálkem o regulaci konopí.

Právě práce na podcastu byla pro mnohé studenty nejpřínosnější. "Pro mě jakožto studentku mediálních studií byly semináře cennou příležitostí k nahlédnutí pod pokličku ČTK. Nejvíc mi ale asi dala samotná práce na podcastu. Uvědomila jsem si u toho, co jsou moje silné stránky, a na čem bych ještě měla zapracovat," uvedla studentka.

ČTK spolupracuje s vysokými školami dlouhodobě, dodává jim zpravodajství, spolupracuje na vědeckých projektech, umožňuje studentské stáže. Od roku 2017 pořádá pro vysokoškoláky Letní školu ČTK, která se letos už počtvrté uskuteční na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, kde je ČTK jedním z hlavních mediálních partnerů.