Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novinky a zajímavosti

Novinky a zajímavosti

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
V Týdnech mediálního vzdělávání debatovalo ve školách 15 četkařů

16.06.2023 14:44

Musí mít novináři dress code? Jsou témata, o nichž byste nikdy nechtěli psát? A dokážete se nedívat do mobilu, když máte dovolenou? I takové otázky padaly na debatách studentů s četkaři, kteří se zapojili do festivalu Týdny mediálního vzdělávání. ČTK letos nabídla organizátorům rekordní počet lektorů - na školy vyrazilo 15 četkařů, včetně osmi krajských zpravodajů. Na exkurze do historické budovy ČTK v Opletalově ulici přišlo pět školních tříd.

Šéfredaktorka zpravodajství ČTK Radka Matesová Marková považuje mediální výchovu v dnešním světě za stejně důležitou jako kvalitní, nezávislou žurnalistiku. „Jsem proto moc ráda, že novináři z ČTK zavítali v rámci Týdnů mediálního vzdělávání na základní a střední školy ve většině českých a moravských krajů," uvedla šéfredaktorka, která sama debatovala se studenty pražského Gymnázia Altis a zajela i do Obchodní akademie v Lysé nad Labem.

Četkaři letos kromě několika pražských škol navštívili například školy v Českém Brodě, Tišnově, Prostějově, Kuřimi, Opavě, Mělníku, Hradci Králové nebo Říčanech. Se studenty debatovali zpravodajové centrální, zahraniční i krajské redakce, vedoucí redakcí, šéfeditoři i ředitelka Akademie ČTK, která se také postarala o exkurze v ČTK.

Festival zaměřený na zlepšování mediální gramotnosti žáků a studentů pořádala společnost Člověk v tísni v rámci svého projektu Jeden svět na školách už posedmé. Debaty studentů s novináři vítají nejen učitelé, ale mnohdy i samotní novináři.

"Celá tahle iniciativa je podle mě fakt užitečná, i pro nás z oboru je to dobrá zpětná vazba a vybočení ze zajetých kolejí. Tak zas za rok, nebo klidně dřív. Školy a Četka si rozumí," zhodnotil festival šéf brněnské pobočky ČTK a pedagog na Masarykově univerzitě Jan Tomandl, který debatoval na střední škole v Brně-Komíně hned se třemi třídami informačních technologií a kyberbezpečnosti.

Dvě debaty v jednom dni stihla olomoucká zpravodajka Alena Horáková. V Cyrilometodějském gymnáziu v Prostějově ji čekalo 50 studentů a odpoledne na Střední škole logistiky a chemie v Olomouci jich byla zhruba polovina. „Čelila jsem všetečným dotazům, třeba když se ptali, jestli máme nějaký dress code, hned jsem si vzpomněla na své kraťasy ve věznici na Mírově. Jaký nejdelší text jste kdy napsala? To jsem si vzpomněla na editorku Darinu, jak skřípe zuby,“ uvedla olomoucká zpravodajka.

Otázky na tělo prý dostával i středočeský zpravodaj Jan Kholl. „Jsou témata, o nichž bych nikdy nechtěl psát? Byl jsem někdy v ohrožení života? Najdu si při své práci v ČTK čas na manželku a děti? A to vůbec nejdůležitější – patří ananas na pizzu? Takovým a mnohým dalším otázkám jsem čelil při skvělé debatě na Základní škole Mšeno,“ pochlubil se Kholl na svém facebookovém profilu.

Festival zahájila v květnu debata o tom, jak si stojí žurnalistika v době umělé inteligence. Za ČTK se jí účastnila šéfredaktorka Matesová Marková.

Národní zpravodajská agentura přes svou vzdělávací část Akademii ČTK podporuje mediální vzdělávání celoročně. Akademie ČTK organizuje workshopy pro žáky a studenty, v nabídce má i speciální kurz pro učitele ZŠ a SŠ Jak vzniká zpráva, který má akreditaci MŠMT. Školy mají velký zájem také o exkurze do historické budovy ČTK. Pro Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy organizuje Akademie ČTK výuku předmětu Agenturní žurnalistika.