Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novinky a zajímavosti

Novinky a zajímavosti

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
Do Týdnů mediálního vzdělávání se zapojí i ČTK

23.05.2023 20:30

Debatou o tom, jak si stojí žurnalistika v době umělé inteligence, které se zúčastnila i šéfredaktorka zpravodajství ČTK Radka Matesová Marková, začaly Týdny mediálního vzdělávání (TMV). Festival zaměřený na zlepšování mediální gramotnosti žáků a studentů pořádá už posedmé organizace Člověk v tísni v rámci svého projektu Jeden svět na školách. Na programu jsou debaty studentů s novináři i exkurze v redakcích. ČTK letos nabídla organizátorům rekordní počet lektorů - na školy vyrazí 15 četkařů, včetně osmi krajských zpravodajů. Na exkurze do historické budovy ČTK v Opletalově ulici přijde pět školních tříd.

"Mediální výchovu považujeme v dnešním světě za stejně důležitou jako kvalitní, nezávislou žurnalistiku. Jsem proto moc ráda, že novináři z ČTK zavítají v rámci Týdnů mediálního vzdělávání na základní a střední školy ve většině českých a moravských krajů," uvedla šéfredaktorka Matesová Marková. „Z médií, která se letos zapojila do TMV, nabídla ČTK organizátorům nejpočetnější tým,“ doplnila.

Četkaři letos kromě několika pražských škol navštíví také například školy v Českém Brodě, Tišnově, Prostějově, Kuřimi, Opavě nebo Říčanech. Debatovat se studenty budou zpravodajové centrální, zahraniční i krajské redakce, vedoucí redakcí, šéfeditoři i šéfredaktorka. Akademie ČTK, vzdělávací část národní zpravodajské agentury, se pak postará o exkurze.

Do Týdnů mediálního vzdělávání se na přelomu května a června zapojí více než 150 škol v 85 městech. Žáci a studenti budou diskutovat s žurnalisty o novinářské práci ve více než 90 debatách. Organizátor pomůže uskutečnit přes 20 exkurzí v redakcích mediálních domů.

V úvodní debatě spolu na téma Kvalitní žurnalistika v době umělé inteligence diskutovali šéfredaktorka zpravodajství ČTK Radka Matesová Marková, moderátorka a autorka zpravodajského portálu 5:59 Lenka Kabrhelová ze Seznam Zprávy a vědecký novinář Petr Koubský z Deníku N. Do debaty, která se vysílala živě a zpětně je možné si ji pustit na sociálních sítích, se zapojili i žáci a studenti.

Národní zpravodajská agentura přes svou vzdělávací část Akademii ČTK podporuje mediální vzdělávání celoročně. Akademie ČTK organizuje workshopy pro žáky a studenty, v nabídce má i speciální kurz pro učitele ZŠ a SŠ Jak vzniká zpráva, který má akreditaci MŠMT. Školy mají velký zájem také o exkurze do historické budovy ČTK. Pro Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy organizuje Akademie ČTK výuku předmětu Agenturní žurnalistika.