Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novinky a zajímavosti

Novinky a zajímavosti

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
Souralová: Chceme, aby děti přemýšlely o tom, co fotografují

4.05.2023 11:44

Naučit žáky a studenty přemýšlet o fotografování a fotkách chtějí autoři projektu "Necvakejte, foťte" ze společnosti Czech Photo. Na půldenním workshopu vysvětlují profesionální fotografové dětem, jak vypadá dobrá fotka, čím se liší zpravodajský snímek od bulvárního nebo jak rozeznat fake news. Děti si na kurzu samy vyzkoušejí, jak vyfotit portrét nebo pořídit makrofotku. Na projektu spolupracuje i Akademie ČTK.

"Dětí dnes žijí ve fotografickém prostředí, neustále kolem nich létají miliony fotek. Každý je dneska fotograf, má v kapse mobil s fotoaparátem. Myslíme si, že je třeba pomoci, zvláště mladé generaci, aby se v tomto obrazovém světě uměla pohybovat. Proto jsme založili soutěž Czech Photo Junior. A workshop je jeho nástavba. Chceme, aby děti přemýšlely o tom, co fotografují," uvedla Veronika Souralová, ředitelka společnosti Czech Photo, která pořádá hlavní fotožurnalistické klání Czech Press Photo, jehož je fotografická soutěž pro děti a mládež součástí.

Společnost Czech Photo stojí také za soutěží Czech Nature Photo. I ta má dětské kategorie. "Výsledkem toho je, že děti vystavují společně s profíky. Děláme si takové podhoubí, děti se srovnávají s profesionály a motivují se k další práci, možná ke své budoucí profesi," dodala Souralová.

Na workshopu, který je určen dětem druhého stupně základních škol a středoškolákům, vysvětlují lektoři, jak funguje přirozené a umělé světlo, jaké jsou základy kompozice, co je postprodukce. Základní pravidla focení demonstruje fotograf Dan Materna na snímcích svých psů.

"Když jsem si prezentaci připravoval, pořád jsem řešil, na jakých fotografiích bych to měl ukazovat. Protože jsem předtím dlouho dělal v médiích, mám spoustu fotek z nejrůznějších atraktivních prostředí, ze zahraničních cest, ze sportu a tak. Ale nakonec jsem se rozhodl pro fotky, které vznikly v mém volném čase. Jsou to fotky mých pejsků, zlatých retrívrů. To jsou totiž fotky, k nimž nepotřebujete žádné novinářské průkazy ani nějaké akreditace. Ty může vyfotit skutečně každý včetně dětí," vysvětlil fotograf.

V prezentaci se dotkne také problematiky obrazové manipulace a fake news. "Tuhle část oceňují hlavně kantoři. Všichni v sobě máme zakořeněno, že to, co je na fotce, musí být zákonitě pravda. I když to tak není. V poslední době se dostáváme i k dalšímu tématu a to jsou fotografie, které vytvořila umělá inteligence. Musím říct, že to děti nesmírně baví," popsal náplň první části workshopu Materna. Další část už patří praxi – děti se pod vedením fotografů vrhnou na fotografování na školních chodbách, v tělocvičnách nebo v přilehlých parcích. Zkouší fotit portréty, objevují svět makrofotografie, hledají další zajímavé náměty.

"Potom mají za úkol z těch desítek fotek, který vytvoří, vybrat a označit dvě. Jen dvě. To je vlastně i součást práce každého fotografa, zvláště zpravodajského, ve stresu rychle vybrat tu nejlepší fotku a tu poslal do redakce," vysvětlil Materna. Nejlepší snímky pak promítají a hodnotí všichni společně. "Samozřejmě to je ta zábavná část programu, fotí sami sebe, takže se pak i vidí. A musím říct, že opravdu často vidíme skvělé, fantastické portréty. Pokud by na nich nebyl spolužák, ale filmový herec nebo zpěvák, kdokoliv známý, tak by ty fotky klidně mohly zdobit titulní strany nějakého magazínu," chválil fotograf.

Na workshop půjčuje profesionální techniku společnost Canon, světla dodává společnost Fomei, takže malí účastníci si mohou vyzkoušet podmínky ateliérového focení. "Dalším z partnerů je firma CEWE, která dováží fotostánek. Děti si mohou ty nejlepší fotky vytisknout, což je vlastně vyvrcholení celého procesu," uvedla Souralová. Organizátory workshopu pak vždy potěší, když z nejlepších snímků vznikne ve škole výstava. "Nebo nám pak píšou, že tenhle náš workshop podnítil další fotografickou tvorbu, dělají se vernisáže pro rodiče, pro lektory, pro učitele. My z toho máme velkou radost, protože to jsme chtěli - zapálit ohýnek nadšení pro fotografii v mladé generaci," uvedla Souralová.

Akademie ČTK v současnosti nabízí školám z regionů, které přijíždí na exkurze do národní zpravodajské agentury, možnost celodenního multimediálního programu. "Půl dne mohou strávit žáci u nás v ČTK, kde se dozvědí vše o agenturní žurnalistice, a druhou půlku výletu do Prahy mohou prožít s fotoaparáty v galerii Czech Photo Centre na workshopu Necvakejte, foťte," uvedla ředitelka Akademie ČTK Martina Vašíčková. V plánu také je zorganizovat pro nejlepší dětské fotografy semináře a debaty s fotoreportéry a fotoeditory ČTK.

Další informace o workshopu "Necvakejte, foťte" si poslechněte v Četkastu, podcastu ČTK, který je dostupný v aplikacích Spotify nebo Apple a Google Podcasts. Dozvíte se, co dalšího radí lektoři dětem, aby jen necvakaly, ale opravdu fotografovaly, aby nekopírovaly ostatní, aby nad fotkami přemýšlely a byly kreativní. V podcastu se mluví také o soutěži Czech Photo Junior, o knížkách, které Dan Materna a Veronika Souralová společně vydávají, ale i o fotografických projektech pro dospělé a seniory.