Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novinky a zajímavosti

Novinky a zajímavosti

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
Studenti ocenili na seminářích ČTK různorodost témat i erudici přednášejících

20.02.2023 11:55

Studenti Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK), kteří do svého studijního programu zařadili v zimním semestru předmět Agenturní žurnalistika vyučovaný přímo v ČTK, ocenili různorodost témat i erudici všech přednášejících. Budoucí novináře totiž učili četkařští profesionálové - redaktoři, editoři i lidé z vedení zpravodajské agentury. Organizaci bakalářského programu má už druhým rokem na starosti Akademie ČTK.

Od října do prosince absolvovali studenti přednášky o historii i typologii tiskových agentur, seznámili se s Infobankou ČTK, četkařskou "biblí" i multimediálním redakčním systémem Agnes.

"Za mě byl nejlepší seminář o historii tiskových agentur. Historie mě většinou nebaví, mám vždycky problém s pozorností, ale tohle se mi líbilo moc. Bylo vidět, že pan Stejskal má k historii osobní vztah, že ho baví, vyprávěl spoustu zajímavých detailů," pochválila studentka 3. ročníku Anna Müllerová úvodní semináře, které vedl Jan Stejskal, dlouholetý zahraniční zpravodaj, bývalý zástupce šéfredaktora a autor knihy Zprávy z českého století.

Studenti chválili i přednášku o právu v médiích a mediálním právu, kterou vedl generální ředitel ČTK Jiří Majstr. „Byla to dobře koncipovaná hodina, mohli jsme předem poslat otázky, které nás zajímaly, a dostali jsme vyčerpávající odpovědi. Nemohl by pan ředitel učit právo i u nás na fakultě?" ptala se s úsměvem Magdalena Malá z druhého ročníku, ke které se přidal i její spolužák Erik Zahradil. "Pan ředitel by se dal poslouchat hodiny, právní problematice velice dobře rozumí a umí ji jasně a srozumitelně vysvětlit," uvedl student.

Budoucí novináři ocenili i seminář o zahraničním zpravodajství, který vedl editor zahraniční redakce ČTK a bývalý zpravodaj v Bruselu Jakub Dospiva. Na tomto semináři dostali studenti i praktický úkol – vypracovat agenturní zprávu ze tří zahraničních zdrojů. K úspěšnému ukončení celého semináře pak museli všichni připravit podcast – audiorozhovor s hostem, kterého si sami vybrali. U mikrofonu se tak sešli zajímaví hosté, například ředitel kliniky reprodukční medicíny a gynekologie IVF Zlín David Rumpík, s nímž si studentky povídaly o umělém oplodnění, nebo vedoucí oddělení kvality ovzduší brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Jáchym Brzezina, který vyprávěl o „velkém smogu“ v Londýně a současném stavu ovzduší. Došlo i na polická témata, například 70. výročí politických procesů s Rudolfem Slánským.

Všechny studentské podcasty jsou ke stažení v Četkastu, zpravodajském podcastu ČTK.

"Dost jsem se bála podcastů, protože mým zaměřením jsou fotky. Nakonec to ale byla hodně zajímavá a dobrá zkušenost. Nikdy je asi dělat nebudu, ale aspoň jsem si to zkusila," uvedla Aneta Hamerníková, která spolu s Anežkou Zemenovou natáčela o 30. výročí zapsání tří českých památek na seznam UNESCO. Kvůli domácímu úkolu se studentky vydaly až do Českého Krumlova.

S principy denního i dlouhodobějšího plánování zpravodajství seznámila studenty šéfredaktorka Radka Matesová Marková, o práci se zdroji mluvit redaktor dokumentační redakce Pavel Lukáš a do fotozpravodajstvím je zasvětila fotoeditorka Martina Topinková.

"Od druháku bojuju s tím, že vlastně nechci být novinářka. Novinářské prostředí a atmosféra mi nesedí, spíš tíhnu k oblasti sportovního marketingu, ve které už přes rok pracuji. Četka a váš kurz mě ale nadchly natolik, že jsem si říkala, že pokud by někdy došlo na to, že bych se přece jen do světa novinařiny vrhla, jediná schůdná cesta by pro mě byla práce v ČTK; nejvíc mě nadchla dokumentační redakce," ohodnotila seminář třeťačka Kateřina Hrubá.

Na zimní cyklus naváže letní semestr, ve kterém chce ČTK přiblížit studentům konkrétní redakce a odvětví zpravodajství. Na programu tak bude například politické zpravodajství, agenturní psaní o soudech a kriminalitě nebo specifika sportovního nebo regionálního zpravodajství. Zimní část absolvovalo 15 studentů, stejný počet se může zapsat do letního semestru.