Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novinky a zajímavosti

Novinky a zajímavosti

  • O AKADEMII
  • BLOG
  • REFERENCE
  • NAPSALI O NÁS
Malí reportéři si na letním táboře ČTK vyzkoušeli práci novinářů

26.10.2022 12:37

Dva týdny plné psaní, natáčení a fotografování, debat, anket a reportáží – to byl příměstský mediální tábor ČTK Zuřivý reportér. Ve dvou turnusech se v Akademii ČTK, která akci pořádala, vystřídalo 30 dětí ve věku od sedmi do 15 let.

Děti si na táboře vyzkoušely rozmanitou práci novinářů - zažily atmosféru tiskové konference, natáčely anketu v ulicích Prahy, dostaly se do chovatelského zázemí zoologické zahrady, mluvily s válečnými veterány i slavnými fotbalisty.

"Kromě účasti na debatách a tiskovkách jsme chtěli, aby si děti vyzkoušely také psaní zpravodajských textů, pracovaly s diktafony, zkoušely stand-upy před kamerou. Všichni naši malí reportéři dnes už ví, že zpravodajský titulek by měl obsahovat sloveso, co je to frigování nebo jak vyfotit dobrý portrét," uvedla ředitelka Akademie ČTK Martina Vašíčková, která program tábora připravila.

Děti nadchla například návštěva pražské ZOO, kde se dostaly na místa běžným návštěvníkům uzavřená. První turnus táborníků se od chovatele Davida Valy dozvěděl vše o klokanech, kapybarách a tasmánských čertech, druhý turnus se podíval do zákulisí pavilonu velkých želv a hlavní chovatelka plazů, obojživelníků a želv Nataša Velenská vzala děti i do líhně malých želviček. Z obou návštěv vznikly poutavé videoreportáže, z nichž jednu odvysílala i Česká televize ve své zpravodajské relaci pro děti Zprávičky na Déčku.

Malí fotbaloví nadšenci pak ocenili návštěvu dvou hlavních pražských fotbalových klubů Sparty a Slavie. "Abychom byli vyvážení a nestranní, jako je ostatně celé zpravodajství ČTK, museli jsme zkrátka navštívit oba kluby,“ uvedla s úsměvem organizátorka tábora. O fotbalových vzorech, chtěných i nechtěných faulech nebo o zraněních tak malí reportéři mluvili se slavistickým útočníkem Stanislavem Telcem a v druhém turnuse pak se sparťanským obráncem Janem Mejdrem. Oba kluby se pochlubily svými e-týmy a děti měly možnost prohlédnout si hráčské zázemí největších pražských fotbalových stadionů.

Během Fotodne navštívili malí reportéři pražskou galerii Czech Photo Centre, kde jim výstavu Czech Nature Photo přiblížila ředitelka galerie Veronika Souralová a fotograf Dan Materna, s nímž malí reportéři vyrazili fotit i do terénu.

Hlavně starší děti pak ocenily návštěvu Komunitního centra pro válečné veterány Praha, kde jim o misích v Afghánistánu a Kosovu poutavě vyprávěli váleční veteráni Marek Novotný a František Němec.

Malým reportérům se věnovali také novináři z ČTK. Práci zpravodajské agentury jim přiblížila šéfredaktorka Radka Matesová Marková, o zpravodajské cestě do válkou zasažené Ukrajiny vyprávěla redaktorka zahraniční redakce Iveta Polochová a nad fotkami děti debatovaly s fotoeditorem Janem Ždimerou, který je také učil fotit portréty. V Zoo dělali zuřivým reportérům doprovod kameramani Hynek Beran a Kateřina Sýkorová.

Letní tábor pořádala Akademie ČTK už podruhé. Při závěrečném předávání diplomů většina dětí z obou turnusů prohlásila, že si chce akci zopakovat i příští rok a někteří rodiče už jim bukovali místa. Zájemci najdou více informací a fotografií na Facebooku Akademie ČTK.

Vzdělávací a mediální centrum národní zpravodajské agentury Akademie ČTK pořádá akce pro děti a studenty i během školního roku. Školy mají velký zájem o exkurze do ČTK. Učitelům mediální výchovy nabízí Akademie ČTK samostatný kurz Jak vzniká zpráva, který má akreditaci MŠMT. Pro FSV UK pořádá ČTK výuku předmětu Agenturní žurnalistika.